reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HDMI 2.1a Cable Power: dlouhé HDMI kabely bez přídavného napájení

8.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
HDMI 2.1a Cable Power: dlouhé HDMI kabely bez přídavného napájení
HDMI kabely se dočkají nové specifikace. HDMI 2.1a Amendment 1 přidává možnost nových kabelů nazvaných HDMI Cable Power, které zvládnou přenášet obrazový signál na větší vzdálenosti bez přídavného napájení, což mohl být problém s těmi pasivními.
V kabelech pro přenášení obrazu budeme mít ještě více možností. V dodatku HDMI 2.1a Amendment 1 ke standardu HDMI se totiž nově objevuje HDMI Cable Power. Problémem současného stavu je, že na dlouhé vzdálenosti dochází v kabelech k útlumu, což není problém z grafické karty do monitoru, ale už to může být problém při delších vzdálenostech např. k projektorům nebo ke vzdálené televizi. Dnes jsou k dispozici nejen pasivní kabely, které mají toto omezení a plného výkonu jsou schopny dosáhnout na cca 3 metry, ale i aktivní, které si mohou vypomáhat napájením např. z USB. V zásadě ale není žádný standard pro aktivní kabely a jsou z toho zmatky, což plyne i z různých typů USB, kdy ne všechny jsou schopny dodat požadovaný napájecí výkon.
 
HDMI kabel
ilustrační obrázek, CC BY-NC-SA 2.0, přes Flickr
 
HDMI Cable Power je tak novým standardem, který sám o sobě přinese možnost napájení přímo z portu HDMI, a tedy dovolí dosáhnout delších vzdáleností bez přídavného napájení (konkrétně jde o 300 mA při 5 V přímo z portu HDMI). Má to ovšem háček. Aby toto fungovalo, je pochopitelně potřeba nejen nový HDMI kabel, který toto bude podporovat, ale samozřejmě i zdroj, který bude s tímto standardem kompatibilní. A poněvadž jde o nový standard, patrně půjde o několik let, než se něco takového začne ve větším objevovat v praxi.
 
Bude zde ještě jeden chyták. Takový HDMI kabel bude potřeba instalovat správným směrem, tedy koncovkou s podporou HDMI Cable Power do zdroje (označena jako HDMI Source) a druhou do displeje (HDMI Sink). Nicméně tyto kabely stále mohou obsahovat i USB konektor pro zdroje, které HDMI Power Cable nepodporují, takže zde bude možnost je využít i na starších zařízeních bez této podpory, nicméně tam budou v podstatě ekvivalentem už dnes dostupných aktivních kabelů s externím napájením.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama