reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Headset Samsung Odyssey+ nabídne především lepší displej

23.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Headset Samsung Odyssey+ nabídne především lepší displej
Samsung si připravil zdokonalený headset pro smíšenou realitu, který má nabídnout především dokonalejší vizuální systém. Ostatně především v tom tkví mnohé palčivé nedostatky těchto zařízení, takže co je nového? 
Samsung HMD Odyssey+ tak staví na původním modelu Odyssey, který se řadí mezi headsety pro smíšenou realitu systému Windows. Jde především o řešení neblahého dopadu, jaký má sledování displeje z velké blízkosti. Objevuje se pak tzv. Screen Door Effect, typ efektu Fixed-Pattern Noise, což můžeme připodobnit tomu, když sledujeme okolní svět skrz jemnou mřížku. Mezi pixely i subpixely totiž bývají tenké linky, které je oddělují, což je při sledování monitoru z běžné vzdálenosti obvykle nepozorovatelné, ale když máme displej o rozlišení Full HD přímo před očima, je to patrné, a to velice.
 
 
Jak k tomu Samsung v případě svého HMD Odyssey+ přistoupil? Mohl jednoduše navýšit rozlišení původního headsetu Odyssey, aby byly pixely a subpixely stejně jako předěly mezi nimi menší, ovšem nový model má stále dva 3,5" displeje AMOLED po 1440 x 1600 pixelech.
 
 
Jde tak o jistou technologii Samsung Anti-SDE (Screen Door Effect), která má za úkol prostě ztenčit linie oddělující jednotlivé pixely, aby tak na sebe hned navazovaly. To by mělo mít za dopad nejen to, že se nám obraz bude více líbit, ale i zmenšení případných zdravotních obtíží, takže pytlíky na zvracení budeme vytahovat do pohotovostní polohy méně často. 
 
Vedle toho zpráva uvádí, že byl redukován i efekt zvaný Screen Pattern Noise. To však vypadá jen jako kombinace obou výše zmíněných termínů Screen Door Effect a Fixed-Pattern Noise a Samsung dále uvádí, že headset nabízí "vnímaných 1233 ppi". To se přirozeně špatně hodnotí, neboť daný vjem pro hodnocení rozlišení zde značně závisí na optice. 
 
Vedle toho všeho nám HMD Odyssey+ nabídne audio od AKG v rámci vestavěných sluchátek s virtuálním prostorovým zvukem. Celkem tento headset váží 590 gramů a obličejová část měří napříč 146 mm. A že jsme každý jiný, headset umožní nastavit nejen svůj náhlavní popruh, ale také optiku s ohledem na vzdálenost mezi očima. Použitý materiál pro výstelku headsetu, aby nám dobře padl na obličej, by také měl zabránit mlžení optiky. 
 
 
HMD Odyssey+ má dále zabudované rozhraní Bluetooth pro příslušné ovladače, které poskytují 6DoF, takže sledují pohyb i rotaci v prostoru a slibují téměř nulové zpoždění. Ovladače také poskytují zajímavou funkci, kterou výrobce označuje jako "real-world flashlight". Jde tak o efekt baterie (té na svícení), která nám do headsetu díky jeho dvěma předním kamerám promítne kužel z reálného světa, abychom se mohli podívat třeba na to, kdo nás to kope do holeně, že je řada na něj. 
 
Samsung HMD Odyssey+ je k dispozici v USA od 22. října a někdy později přijde do jiných částí světa. Svou cenou nahradí původní Odyssey prodávaný za 499 USD. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama