reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HGST uvedlo 14TB podnikový disk Ultrastar DC HC530

19.4.2018, Milan Šurkala, aktualita
HGST uvedlo 14TB podnikový disk Ultrastar DC HC530
SSD disky jsou sice rychlé, ale poměr kapacity a jejich ceny je stále dost nepříznivý. Proto pro podnikové nasazení nabízí společnost HGST tradiční pevné disky s vysokou kapacitou. Poslední novinkou je Western Digital 14TB Ultrastar DC HC530.
Pevné disky pomalu vyklízí pozici mnohem rychlejším diskům typu SSD, nicméně při požadavcích na vysokou kapacitu za příznivou cenu vedou stále pevné disky. Citelné to může být především u datových center, kde je takových disků opravdu velké množství. Pro toto použití představila společnost HGST (nyní patřící pod Western Digital) nový pevný disk Ultrastar DC HC530. Jeho kapacita činí velmi vysokých 14 TB, přičemž využívá tradiční magnetický záznam CMR a nikoli např. SMR. Přesto jsou zde technologie pro zrychlení záznamu a zvýšení přesnosti pozicování zapisovací hlavy. Hustota záznamu dosahuje hodnoty až 904 Gbit na čtvereční palec a využita je i technologie HelioSeal.
 
WD HGST Ultrastar DC HC530
 
Disk se bude nabízet v SATA 6Gbps i SAS 12Gbps rozhraní. Maximální přenosová rychlost disku ale bude pochopitelně nižší, má dosahovat 255 MiB/s (resp. 267 MB/s). Průměrná latence je 4,16 ms, seek time má pak hodnotu 7,5 ms. Disk se otáčí 7200krát za minutu a je vybaven obrovským 512MB bufferem.
 
Novinka je stavěna na 24/7 provoz, přesto má zvládnout 600 tisíc cyklů zapnutí a vypnutí, střední doba mezi poruchami činí 2,5 milionu hodin a průměrná roční úmrtnost má být dle výrobce 0,35 %. Spotřeba SATA verze je 7,6 W při práci a 5,6 W v idle režimu. Varianta SAS má tyto hodnoty vyšší, činí 10,2 W, resp. 6,3 W. Vydržet má pak 70G náraz a výrobce na něj poskytuje 5letou záruku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama