reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hodnota kryptoměn padá po hacku korejské burzy Coinrail

11.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Hodnota kryptoměn padá po hacku korejské burzy Coinrail
Stránky pro obchodování s kryptoměnami jsou velmi oblíbeným terčem hackerů a nyní se to opět potvrzuje. Byla totiž hacknuta korejská burza Coinrail a útokem byly dotčeny tokeny v hodnotě asi 37 milionů USD. Následkem toho znatelně poklesla hodnota kryptoměn.
Kryptoměny jsou velmi oblíbeným způsobem investování, kdy lze velmi rychle vydělat, ale i hodně prodělat. Poslední dobou ale byly hodnoty kryptoměn relativně stabilní. Oblíbené jsou ale také k u hackerů. Stránek pro obchodování s nimi je nepřeberné množství a ne vždy je zabezpečení na patřičné úrovni. Hackerskému útoku se tak nyní nevyhnula jihokorejská stránka Coinrail, ze které měla být ukradena téměř třetina zde uložených kryptoměn (NPXS, ATX a NPER). Přesná hodnota se neví, ale odhaduje se na 37 milionů dolarů.
 
Coinrail logo
 
Coinrail tvrdí, že zhruba dvě třetiny z ukradených tokenů už byly zmraženy, stále ale zbývá vyřešit přibližně třetinu. Vše, co nyní Coinrail má, bylo uloženo na tzv. cold wallet. Jakékoli transakce teď není možné provádět, dokud se situace neuklidní a nevyřeší. Coinrail pochopitelně spolupracuje s vyšetřovateli a snaží se dopadnout pachatele, stejně jako minimalizovat škody.
 
Na tento útok velmi rychle reagovaly v podstatě všechny kryptoměny, jejichž hodnota v mnoha připadech spadla o 10-15 % a opět se tak ukázala jejich vysoká volatilita. U Bitcoinu tak spadla ze $7600 na cca $6700, u Etherea to bylo z $600 na $510 (nyní cca $530) a podobně to bylo i u ostatních (XRP Ripple z $0,66 na $0,58, Litecoin ze $118 na $107 a Bitcoin Cash z $1100 na zhruba $940.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama