reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HoloLens bude pomáhat při operacích páteře

6.5.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
HoloLens bude pomáhat při operacích páteře
Brýle pro rozšířenou realitu od Microsoftu nemusí sloužit jen k zábavě. Se softwarem, který poskytla společnost Scopis se headset stane pomocníkem chirurgů při operacích páteře, které pak budou méně invazivní.
Headset pro rozšířenou realitu HoloLens od Microsoftu už je nějakou dobu známý. Brýle pro rozšířenou realitu můžou sloužit k hraní, ale také jako praktický pomocník v nejrůznějších odvětvích. Technologie rozšířené reality se může hodit při vizualizaci nejrůznějších plánů. Podobné brýle můžou využívat i chirurgové při nejrůznějších operacích.

Brýle pro rozšířenou realitu mají pomáhat při operacích páteře. Společnost Scopis zabývající se softwarem pro rozšířenou realitu představila platformu pro HoloLens, která je speciálně určená pro tyto lékařské výkony.

Platforma dostala pojmenování Holographic Navigation Platform a využívá rozšířené reality, která je promítaná na pacienta. Lékaři mohou využívat gesta, aby se přizpůsobili virtuální displeje s důležitými údaji pohodlně v jejich zorném poli přímo při operaci. Chirurgové takto mohou plánovat i budoucí umístění pedikulárních šroubů pro fixaci obratlů.


Navigační systém pro lékaře také zajistí, že operace budou méně invazivní. Díky tomu, že se rozšířená realita bude promítat při operaci přímo na pacientovo tělo, měla by se zlepšit také přesnost zákroků s pomocí 3D sledování pozice. Chirurgové budou také schopní provádět úkony rychleji, protože budou moct snáze najít správnou pozici a zarovnávat nástroje do správného umístění, které jim HoloLens ukáže. Všechny tyto věci by měly zajistit vyšší kvalitu operací v budoucnu.

Tato technologie může být také rozšířena pro jiné operace a najít své uplatnění například v neurochirurgii. Nádory budou rychleji a s vyšší přesností lokalizovány. Rozšířená realita do medicíny přináší vyšší bezpečnost operací, což je u citlivých míst, jako je mozek, důležité.

Různé technologie od soukromé společnosti Scopis byly využity už na 10 000 operacích. Spojení softwaru od Scopis právě s HoloLens se nezdá být příliš těžkopádné řešení rozšířené reality, lékaři budou potřebovat se při operacích cítit přirozeně. Vytvořením této holografické platformy se Scopis také dostává do důležité role v oblasti rozšířené reality pro medicínské účely.

Zdroj: engadget.com

reklama