reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Honor ukázal sílu křemíkové baterie v Magic6 Pro v mrazu a poslal ji i do stratosféry

1.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
Honor ukázal sílu křemíkové baterie v Magic6 Pro v mrazu a poslal ji i do stratosféry
Nový smartphone Honor Magic6 Pro přináší křemíkovou baterii druhé generace. Ta má vylepšovat schopnosti akumulátoru pracovat v mrazivých podmínkách. Otestoval to vypuštěním telefonu do mrazivé stratosféry.
Je všeobecně dobře známo, že lithiové akumulátory nemají moc rády zimu a nejsou schopny v takových podmínkách využít veškerou energii. Procenta baterie rychleji padají k zemi a občas se setkáme i s tím, že se telefon jednoduše vypne, ačkoli ještě před chvílí ukazoval dostatečné nabití. Některé typy Li-Ion jsou na toto náchylnější než jiné, přičemž jedním z řešení by mohly být křemíkové akumulátory. Společnost Honor takové akumulátory už použila v některých variantách telefonu Magic5 Pro. Křemíkový akumulátor je stále Li-Ion, má však v anodě větší či menší podíl křemíku. Ten má výhodu v řádově vyšší energetické hustotě oproti grafitu, který se v anodách běžně používá, má však nevýhodu ve velké rozpínavosti a smršťování při nabíjení a vybíjení (objemově až na 4násobek). Obvykle se tak používá v menším množství (2-20 %).
 
 
Honor v telefonu Magic6 Pro představí druhou generaci těchto křemíkových akumulátorů. Ty ale mají vylepšovat nejen energetickou hustotu, ale také schopnost pracovat za mrazivých podmínek. To nyní propaguje pomocí dvou videoklipů. Na prvním z nich YouTube kanál PhoneBuff otestoval telefon s 5600mAh akumulátorem v "mrazničce" s teplotou nastavenou na -20 °C, kde pomocí Bluetooth ovládali telefon a kde nechali bez přestání přehrávat video. Nakonec se dostali na 13 hodin a 7 minut provozu v takto nízkých teplotách. Test měl ale jednu velmi vážnou chybu. Nebyly tu jiné telefony, které by ukázaly, jak brzo umřou standardní řešení. Test je tak docela k ničemu, ačkoli přes 13 hodin v takových podmínkách zní jako velmi dobrý výsledek. Jen nevíme jak moc dobrý.
 
 
Honor nechal udělat ještě jeden test v chladu. Telefon nechal přehrávat video a vynesl ho balonem do stratosféry. Po třech hodinách se vrátil zpět na zem a v baterie ukazovala nabití na 86 %. Stejně jako v předchozím případě, i zde ale chybělo srovnání s jiným telefonem s klasickou baterií.
 
Zdroj: TZ Honor


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama