reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Honor uvedl křemíko-uhlíkové baterie s o 12,8 % vyšší energetickou hustotou

7.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Honor uvedl křemíko-uhlíkové baterie s o 12,8 % vyšší energetickou hustotou
Technologie akumulátorů se vyvíjejí a společnost Honor přichází s novinkou v podobě křemíko-uhlíkových článků. Křemík se už v bateriích nějakou dobu používá a zde dle společnosti došlo k 12,8% navýšení energetické hustoty.
O zajímavé novinky na poli lithiových akumulátorů se nám na MWC 2023 postaralo více společností. Xiaomi představilo solid-state baterie s objemovou energetickou hustotou 1000 Wh/l, Honor zase představil křemíko-uhlíkové akumulátory. Nejde zdaleka o první oznámení využití křemíku v akumulátorech (křemík bude využívat např. NanoGraf, Prologium), něco takového oznámilo i Xiaomi už v roce 2021. V případě Honoru se hovoří o tom, že baterie s křemíko-uhlíkovou anodou mají o 12,8 % vyšší energetickou hustotu než standardní lithiové akumulátory (patrně s grafitovou anodou).
 
Křemíko-uhlíková baterie v Honoru Magic5 Pro
 
CEO Honoru, George Zhao, také řekl, že vyšší kapacita těchto akumulátorů je dána jejich chováním při nízkém napětí. Podle něj jim má při 3,5V napětí zbýt ještě o 240 % vyšší kapacita než u standardních (680mAh proti zbývajícím 200 mAh u standardu). V telefonu Magic5 Pro, který byl také představen na MWC 2023, je ve standardu 5100mAh akumulátor, nicméně pokud by se použil nový typ, kapacita by vzrostla na 5450 mAh (což je necelých 7 % k dobru). Čísla nám tu tedy trochu lítají, ale v zásadě můžeme říci, že tu máme nějakých cca 10±3 % k dobru. Zajímavostí je, že čínská verze tohoto telefonu má 5450mAh akumulátor, takže je dost dobře možné, že v případě modelů prodávaných v Číně je nový křemíko-uhlíkový akumulátor už realitou, která bude prodávána v obchodech.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama