reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hry pro čínský trh dostaly nová pravidla pro schválení, dodat se musí i jejich scénář

25.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Hry pro čínský trh dostaly nová pravidla pro schválení, dodat se musí i jejich scénář
Čínské regulační orgány po ročním zkoumání vytvořily novou dokumentaci a procesy pro schvalování her vypouštěných na místní trh. Značně se tak ovlivní největší herní trh světa, a to v oficiální snaze chránit zdravý vývoj občanů. 
Nová pravidla tak budou závazná pro herní vydavatele, kteří je budou muset dodržet, aby jimi nabízené tituly dostaly na čínském trhu zelenou. Vytvořil je úřad starající se celkově o tisk, nakladatelství nebo i rádio, film a televizi a 19. dubna zveřejnil příslušnou dokumentaci, která už firmám jako Tencent či Netease poskytne jasná vodítka, co mohou a nemohou vypustit na trh. Přijdou i nové povinnosti, jako třeba popis opatření, která mají zabránit rozvoji herní závislosti nebo i detailní scénáře her. 
 
 
Nová pravidla mohou vydavatelé ale možná spíše přivítat, protože Peking dříve zavedl daleko drastičtější opatření. V minulém roce zcela pozastavil schvalování nových her k prodeji na devět měsíců a toto opatření tak bylo zrušeno až v prosinci. Za tu dobu se vytvořila fronta tisíců nových titulů čekajících na schválení a ta je stále aktuální. 
 
V letošním roce se očekává, že zelenou k prodeji dostane méně než 5000 nových her, ovšem nebudou to vyloženě "mládeži škodlivé" hry s hektolitry krve, poletujícími střevy a slintajícími zombie. Očekává se, že schválení nezískají ani očividně nekvalitní tituly snažící se přiživit na slávě jiných a pak i třeba hazardní hry (poker) nebo dokonce i mahjong. A samozřejmě se bude i v rámci odborné komise posuzovat, zda daná hra odpovídá oficiálním hodnotám čínského občana, takže to vypadá, že moc krváků si tam neužijí. Ostatně bylo konkrétně zmíněno, že hry s "obscénním obsahem nebudou schváleny" a otázky pak vyvolává požadavek, aby se tvůrci vyvarovali zkreslování historie, politiky či práva. Nově pak bude regulace platit i pro hry v HTML5.
 
Server Gamesindustry ještě zmiňuje některé konkrétní požadavky. Ty říkají třeba to, že ve hrách nesmí být mrtvoly a ani "kaluže krve" a vývojáři to rozhodně nebudou moci obejít třeba tím, že z červené krve udělají zelenou. 
 
Můžeme se tak na to dívat jako na restrukturalizaci úřadu pro schvalování her, který se bude řídit dle ohlasů novými a jasnějšími pravidly a pro vydavatele či tvůrce her to bude znamenat řadu povinností navíc, ale aspoň prý pro ně bude daný proces schvalování průhlednější než dříve. Nicméně pokud jde o výše zmíněné body, dalo by se říci, že v případě potřeby mohou být využity pro celou řadu z různých důvodu nevyhovujících věcí.  
 


reklama