Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC uvádí VR headset Vive XR Elite

11.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
HTC uvádí VR headset Vive XR Elite
Od HTC jsme se dočkali nové verze headsetu pro virtuální realitu, modelu Vive XR Elite. Novinka nabídne rozlišení 1920×1920 pixelů na oko a obnovovací frekvenci 90 Hz. Oproti konkurenčnímu modelu Meta Quest Pro má být o něco lehčí.
Společnost HTC představila nový headset Vive XR Elite. Ten je určen pro virtuální realitu a míří přímo proti dražšímu a těžšímu konkurentovi Meta Quest Pro. Najdeme zde 4 FOV kamery, jednu RGB kamerku s vysokým rozlišením 16MPx a hloubkový senzor, nechybí ani G-senzor, gyroskop a snímač vzdálenosti. Rozlišení dosahuje 1920×1920 pixelů na oko, máme tu 90Hz obnovovací frekvenci a 110° pozorovací úhel. Headset je vybaven procesorem Qualcomm Snapdragon XR2, dále je zde 12 GB RAM a 128GB úložiště.
 
HTC Vive XR Elite
 
Díky nastavitelným dioptriím má být dobře použitelný i pro lidi, kteří jinak nosí brýle. Zajímavostí je také možnost rychlé výměny 26,6Wh baterie. Protože headset má svou vlastní interní baterii (nabíjí se přes USB-C), tuto výměnu dokáže přežít bez toho, aniž by se vypnul. Software pro VR z PC může běžet na headsetu pomocí připojení přes USB-C nebo Wi-Fi. Hmotnost novinky činí 625 gramů, nicméně použít lze i jen výhradně s vnitřní baterií v režimu brýlí bez baterie (místo baterie se nasadí konce nožiček) a brýle pak váží pouhých 240 gramů. Cena byla stanovena na 1099 USD a předprodej bude zahájen 15. února.
 
HTC Vive XR Elite
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.