reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oculus představuje VR headset Meta Quest Pro s vyšším rozlišením i cenovkou

13.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Oculus představuje VR headset Meta Quest Pro s vyšším rozlišením i cenovkou
Společnost Oculus patřící dnes pod Metu představila nový headset pro virtuální realitu, Meta Quest Pro. Ten výrazně navyšuje rozlišení, zmenšuje rozměry, ale bude také znatelně dražší než Oculus 2.
Meta představuje nový headset pro virtuální realitu, které Mark Zuckerberg hodně věří (méně tak z ní jsou nadšeni jeho zaměstnanci). Novinka se jmenuje Quest Pro (název Oculus byl vypuštěn) a půjde o pokročilejší, ale bohužel také dražší záležitost. Najdeme tu LCD displeje, které mají rozlišení 1800×1920 pixelů a obnovovací frekvenci 90 Hz (ppi se zvýšilo o 37 %). Využívají lokální stmívání a technologii kvantových teček pro zvýšení kontrastu. Je zde optika typu pancake, která zmenšila tloušťku optického modulu o 40 %.
 
Meta Oculus Quest Pro
 
Procesorem je zde Qualcomm Snapdragon XR2 s výkonem o 50 % vyšším, než má ten v Quest 2. Dále tu najdeme 12 GB RAM, 256GB úložiště a nechybí ani 10 senzorů. Ovladače s haptickou odezvou mají procesory Qualcomm Snapdragon 662.
 
Meta Oculus Quest Pro
 
Podle Zuckerberga míří virtuální realita na 200 milionů lidí, kteří si každý rok kupují PC a kteří by s pomocí virtuální reality mohli být produktivnější. Zároveň ale uznává, že u Quest Pro nejde o dospělý produkt a běžně použitelná bude spíše až tak jeho čtvrtá nebo pátá generace. Prozatím tak míří jen na část z výše zmíněných lidí. Cílem jsou profesionálové, kterým nevadí za VR brýle zaplatit 1499 USD.
 
Meta Oculus Quest Pro
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama