reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Huawei míří mezi desktopy, ovšem ne s x86

4.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Huawei míří mezi desktopy, ovšem ne s x86
Společnost Huawei je především výrobce mobilních zařízení a také síťových prvků či celých řešení. Nyní se ale můžeme podívat na to, jak se bude snažit prodrat na trh s desktopovými počítači, ovšem ne s využitím x86.
Společnost Huawei tak nechce využít klasické procesory x86, které se na desktopových počítačích využívají nejčastěji. Plánuje, že počítače založí na procesorech Kunpeng architektury ARMv8, a tak se osobně zdráhám na rozdíl od zdroje mluvit o PC, nicméně je pravda, že dnes bychom už nemuseli tak striktně dodržovat, že PC rovná se x86. 
 
 
Procesory Kunpeng založené na 7nm technologii nabídnou čtyři nebo osm jader, tedy v tomto případě, jinak jsou schopny škálovat až na 64 jader. Vedle toho podporují také rozhraní PCIe 4.0. Huawei by v tomto případě si mohl využít třeba x86 procesory od společnosti VIA, ale ta za Intelem a AMD notně zaostává a kdyby se měly využít jejich procesory, pak by Huawei nedělalo nic jiného než řada dalších firem vyrábějících své značkové počítače. 
 
Huawei také raději hledá alternativy jako znepřátelená firma pro USA a administrativu prezidenta Donalda Trumpa, která se ocitla uprostřed obchodní války s Čínou. Pro ARM to neplatí jako pro architekturu s původem ve Velké Británii, takže v tomto případě pokračuje podpora společnosti HiSilicon, která je klíčová i pro Huawei. Tyto dvě firmy jsou dle Tom's Hardware největší zákazníci pro TSMC a její 7nm proces. 
 
 
 
Zatím není jasné, v jakých koncových produktech by se tyto základní desky měly uplatnit a kdy, stejně jako to, na jaké trhy se mají dostat. Můžeme se ale podívat alespoň na jejich nabídku, která je krom zmíněných procesorů velice podobná tomu, co nabízí základní desky pro x86. Máme tu klasické DIMM pro paměti DDR4-2400, a to se čtyřkanálovým zapojením a maximem 64 GB, dále tu je rozhraní PCIe 3.0, které deska Kunpeng Desktop Board D920S10 podporuje (procesory mohou nabídnout i PCIe 4.0, jak už bylo uvedeno). 
 
Pak ještě deska nabízí šest portů SATA a dva M.2 pro SSD, máme tu Ethernet s možností využít až 25Gb/s adaptéry a samozřejmě i USB 3.0 či USB 2.0 a další rozhraní. Rozmístění montážních otvorů v PCB a zadních portů navíc ukazuje na to, že snad bude možné tuto desku využít ve skříních pro ATX, respektive Micro ATX,o statně je také jasně vidět 24pinový ATX port pro napájení a další 4pinový pomocný. 
 
Procesory Kunpeng mohou mít přitom úctyhodné specifikace. Skládají se až z cca 20 miiliard tranzistorů, dosahují počtu 64 jader stejně jako moderní EPYC, a to na taktu 2,6 GHz, podporují 1 TB operační paměti v osmikanálovém zapojení a využívají 40 linek PCIe 4.0. To vše při velice přijatelném TDP 180 W. Patří do serverových desek jako Huawei S920X00, která nabízí podporu dvou takových procesorů, 16 úložných zařízení SATA/SAS/NVMe a 32 DIMM pro DDR4-3200. 
 
Z hlediska systému je tu pochopitelně především podpora ze strany Linuxu, ovšem Microsoft už plánuje podporu 64bitových aplikacích v rámci Windows 10 on ARM. Nicméně Huawei asi počítá spíše s vlastním systémem, který vyvíjí od roku 2012. Musíme ale počkat na to, co se z toho všeho nakonec vyklube. 
 
Zdroj: Tom's Hardware 


reklama