reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hubble nasnímal galaxii v rozlišení 665 milionů pixelů

14.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Hubble nasnímal galaxii v rozlišení 665 milionů pixelů
Stále vede Galaxie v Andromedě, ale i nový snímek Galaxie v Trojúhelníku také rozhodně stojí za to. Skládá se totiž přibližně ze 665 milionů pixelů a poskládán byl z mnoha snímků, které pořídil Hubbleův vesmírný dalekohled. 
Nyní jde tak o něco jiného než o hluboké pole galaxií, čili snímek zachytávající na 15 tisíc galaxií v jednom výřezu oblohy. Kdyby snad někomu nebylo jasné, jak obrovský vesmír je, máme tu také snímek jedné jediné Galaxie v Trojúhelníku, který je zase plný hvězd. Jde pochopitelně opět o kompozitní snímek vytvořený z mnoha dílčích, který má výsledných 34.372 x 19.345 pixelů. Potřebovali bychom tak pole celkem 324 monitorů s rozlišením Full HD, abychom si jej mohli prohlédnout celý, ale díky funkci zoom to zvládneme i na jednom. Stačí si daný snímek otevřít na těchto stránkách a využít kolečko myši. Snímky byly mimochodem pořízeny mezi únorem 2017 a předchozím rokem pomocí Advanced Camera for Surveys.
 
 
Galaxie v Trojúhelníku, aneb Messier 33, je třetí největší v Místní skupině galaxií, kde je naše Mléčná dráha, Galaxie v Andromedě a další už menší členové. Najdeme ji mezi souhvězdími Trojúhelník a Ryby, takže jen kousek od Andromedy (M31), ke které se má navíc přibližovat. Pozorovat ji můžeme i bez dalekohledu, ovšem pouze z míst, kde jsou ideální podmínky bez světelného znečištění. 
 
Tuto spirální galaxii o průměru asi 50 tisíc světelných let tvoří na 40 miliard hvězd, přičemž daný snímek jich nepochybně zachycuje méně, protože zabírá jen střed galaxie a od levého k pravému okraji je to prostor dlouhý asi 14.500 světelných let. Ve snímku je pak dle jeho autorů přímo viditelných 10 až 15 milionů hvězd, takže to vychází na jednu hvězdu na cca 50 pixelů. 
 
Koukáme se přitom na galaxii, která patří ve vesmírném měřítku spíše mezi ty menší (nemluvíme však o trpasličích galaxiích). Galaxie v Trojúhelníku má v porovnání s Mléčnou dráhou asi poloviční průměr a vedle Andromedy pouze čtvrteční. Tak co, je tam někde život?
 
 
Zdroj: Astronomy


reklama