reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hubble zachytil hvězdu na prahu destrukce

26.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Hubble zachytil hvězdu na prahu destrukce
Hubbleův vesmírný dalekohled je na oběžné dráze Země už 31 let a NASA toto výročí oslavila jeho zaměřením na velice jasnou a velkou hvězdu AG Carinae, kterou vidíme na prahu destrukce. 
Hubbleův vesmírný dalekohled se tak opět podíval na AG Carinae, jednu z nejjasnějších hvězd naší galaxie, kterou obklopuje velkolepá zář díky jejímu světlu, jež prostupuje oblak z prachu a plynu. Díky tomu vidíme objekt o celkovém průměru až kolem pěti světelných let, v jehož středu je samotná hvězda. Na naší obloze jej ale pouhým okem neuvidíme, neboť je vzdálen cca 20.000 sv. let. 
 
 
Zářivá obálka AG Carinae byla vytvořena obrovským výronem materiálu před cca 10.000 lety (z našeho pohledu). Hvězda se tehdy zbavila své vnější vrstvy a do jejího okolí se tak dostala hmota cca 10 Sluncí. Jedná se totiž o modrého obra, přesněji o modrou proměnnou hvězdu o celkové hmotnosti cca 50 až 70 Sluncí, která má bouřlivý a velice krátký život počítaný v jednotkách milionů let. Ostatně sama AG Carinae září intenzitou milionu Sluncí. 
 
My máme přitom nyní štěstí, že můžeme pozorovat takovou hvězdu nedlouho po její velké erupci, kterou mají modré proměnné hvězdy procházet jen jednou či dvakrát za svůj život. AG Carinae tím prozatím odvrátila svou explozi v supernovu a opět se na nějakou dobu ustálila poté, co začal nad gravitací vyhrávat tlak vnitřní radiace a hvězda začala růst. Poté se zbavila své vnější vrstvy a opět se zmenšila, nicméně i nadále bude nestabilní. 
 
 
Nyní ji tedy vidíme ve stavu, v němž ozařuje vyvržený materiál a posílá do něj svůj sluneční vítr rychlostí kolem milionu kilometrů v hodině, zatímco zmíněný materiál se pohybuje asi desetkrát nižší rychlostí. Na snímku můžeme vidět červeně znázorněný vodík a dusík, přičemž "opar" nahoře vlevo znázorňuje místo, kudy sluneční vítr snáze prorazil bariéru.
 
 
Modře jsou znázorněny obálky tvořené prachem, jež jsou ozářeny světlem z AG Carinae a formovány jejím větrem. Obrázek je složen ze snímků pořízených ve viditelném a ultrafialovém spektru a právě díky ultrafialovému záření můžeme vidět obálky prachu. 
 
Hvězdy jako AG Carinae jsou velice vzácné. Astronomové jich znají méně než 50, pokud jde o naší i blízké galaxie. Důvod je právě i ten, že jejich život je velice krátký, ovšem díky jeho závěru v explozi supernovy hrají modré proměnné hvězdy důležitou roli coby továrny na těžší prvky. 
 
Zdroj: NASA


reklama