reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Humanoidní robot Toyota T-HR3 se hýbe podle člověka, cvičí i tai-či

22.11.2017, Milan Šurkala, aktualita
Humanoidní robot Toyota T-HR3 se hýbe podle člověka, cvičí i tai-či
Toyota vyvinula už třetí generaci humanoidního robota T-HR3. Nová verze přes Master Maneuvering System poslouchá povely člověka a velmi dobře je kopíruje. I díky systému Torque Servo Module umí stát např. na jedné noze.
Robotika jde směle vpřed a společnost Toyota představuje již třetí generaci humanoidního robota s názvem T-HR3. Ten může využívat dálkového ovládání Master Maneuvering System, kdy člověk "předcvičuje" robotovi a ten tyto pohyby kopíruje. To se může hodit např. v situacích, kdy je nutné robota vyslat do oblasti, kam by se člověk raději neměl vydávat (příkladem mohou být různé katastrofy). Robot je ale určen i do domácností, nemocnic, stavenišť nebo i vesmíru.


Master Maneuvering System je jakýmsi přerostlým křeslem s rozměry 85×150×145 cm vážícím 170 kilogramů, které se popruhy, rukavicemi a dalšími způsoby přichytí k člověku. Ten se pak pohybuje a jeho pohyby jsou kopírovány do robota. Může si nasadit brýle virtuální reality (např. HTC Vive) a pak vidí stejný obraz jako robot. Celkem je zde 16 senzorů vzájemné polohy. Samotný robot má výšku 154 centimetrů, hmotnost 75 kilogramů, 29 kloubů s 16 hlavními servomotory plus 10 prstů. I pomocí křesla může operátor přinutit robota chodit a pohybovat se vpřed nebo vzad. Operátor také cítí zpětnou vazbu od robota.
 

Robot má systém Self-interference Prevention Technology, který zabraňuje, aby se dva roboti T-HR3 srazili nezávisle na povelech lidí. O pohyb se pak stará Torque Servo Module, která čítá již zmíněné servomotory a zajišťuje podfunkce jako jsou Flexible Joint Control (řídí sílu, se kterou robot působí na své okolí), Whole-body Coordination and Balance Control (upravuje stabilitu robota při dotyku s okolím) a Real Remote Maneuvering (samotné vzdálené ovládání). Robot bude živě předveden na International Robot Exhibition 2017 na Tokyo Big Sight od 29. listopadu.



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama