reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM Model F: vrací se klasická klávesnice z 80. let

7.7.2017, Jan Vítek, aktualita
IBM Model F: vrací se klasická klávesnice z 80. let
Dnes už si můžeme vybrat z mnoha mechanických klávesnic, které jsou vybaveny především tlačítky Cherry MX, ovšem ještě mnohem dříve, než se ta objevila, jsme tu měli klávesnice, které jsou dle některých lidí dosud nepřekonané. 
Před několika lety se začaly vracet mechanické klávesnice, a to díky rostoucí popularitě tlačítek Cherry MX v různých verzích. Vedle nich přichází i klávesnice s jinými mechanickými tlačítky, které se objevily především v reakci na úspěch Cherry MX a jde například o Romer-G. 
 
 
Tento nástup mechanických klávesnic ale můžeme považovat spíše za jejich comeback v odlišné podobě, neboť především v 80. letech byly na trhu klávesnice jako IBM Model M nebo právě ještě lepší Model F, které využívají zcela jiný typ mechanických tlačítek, než jaké najdeme v moderních typech. 
 

springs
 
Lidé toužící po takových klávesnic se mohou zaradovat, neboť jistý jedinec započal s výrobou zcela nových kusů Model F, neboť dostat se k těm starým už není tak snadné. A že jsou stále žádané, to jen dokazuje, o jak kvalitní produkty jde, však právě Model F začal být vyráběn už v roce 1981. 
 
Nové Model F dostane na trh Joe Strandberg, který využil 100.000 dolarů na vytvoření továrny v Číně, která bude produkovat nové kusy. Budou mít zcela stejný design jako ty staré, a tedy i stejná tlačítka s ohýbající se pružinou (tzv. buckling spring switch). 
 
 
Tato tlačítka přišla jako náhrada za starší typ (beam spring), jenž se postupně zanášel prachem a jinými nečistotami. Poté zase přišel zmíněný levnější Model M, který už namísto mechanického spínače registrujícího stisk klávesy měl pod sebou plastickou membránu a levnější bylo i samotné pouzdro klávesnice. 
 
Pokud máte zkušenosti se starými klávesnicemi IBM, pak jistě víte, že i oproti takovým Cherry MX Blue mají mnohem větší hmatovou odezvu a také jsou poměrně hlasité se svým charakteristickým cvakáním. Jde tak o klávesnice, které jsou přímo stvořeny pro psaní delších textů. 
 
Strandberg bude vyrábět konkrétně dva hlavní typy Modelu F, a to F77 a F62 "Kishsaver". F77 má numerický blok se šipkami a F62 je menší, tzv. 60% klávesnice a nabízena bude i černočerná verze zcela bez popisků. Ovšem tyto klávesnice nikdy nebyly a také nebudou levné. Jejich cena začne na 325 dolarech, ale je třeba si uvědomit, že v roce 1981 přišly na 600 dolarů nepočítaje inflaci, takže z tohoto pohledu jde v podstatě o dobrou koupi. Předobjednávky už odstartovaly, takže pokud máte zájem, můžete pokračovat k následujícímu odkazu.
 
reklama