Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM: naši zaměstnanci s Apple Mac podávají lepší výkony než ti s Windows

14.11.2019, Jan Vítek, aktualita
IBM: naši zaměstnanci s Apple Mac podávají lepší výkony než ti s Windows
Společnost IBM zveřejnila závěry svého interního experimentu, který zkoumal výkon zaměstnanců vybavených počítači Mac s příslušným operačním systémem a klasickými PC se systémem Windows. 
Program Mac@IBM umožnil zaměstnancům firmy si vybrat, zda chtějí nadále využívat PC se systémem Windows, nebo Apple s macOS. IBM přitom následně zjistilo, že ve výsledcích měli v mnoha ohledech navrch právě uživatelé počítačů a systému firmy Apple. 
 
Server Extremetech upozorňuje na to, že dané výsledky byly zveřejněny na JAMF Nation User Conference pevně spojené s firmou Apple, hlavním softwarovým partnerem. To automaticky neznamená, že by šlo o nepoužitelné údaje, nicméně jako nezávislý test či průzkum to nelze brát. 
 
 
Dle výsledků od firmy IBM zvládne jeden člověk podporu cca 5400 uživatelů s počítači Mac, zatímco v případě Windows PC stačí na 240 uživatelů. Pouze 5 % lidí s Macy také kdy volalo na help desk pro pomoc v porovnání se 40 % v případě PC. To nám ostatně může připomenout jednu starší aktualitu, kde IBM také informovalo o tom, že díky zavedení Apple Mac dokáže značně ušetřit na podpoře. 
 
Dále můžeme pokračovat tím, že dle zkoumání IBM dokáže o 22 % více uživatelů macOS než uživatelů Windows překonat očekávání ohledně pracovních výkonů, úspěšnější jsou také v oblasti prodejů či doporučování produktů a také jsou více věrní svému zaměstnavateli a neodchází tak často. 
 
Uživatelé Maců jsou ještě navíc spokojenější s tím, jaký software od třetích stran je pro jejich OS k dispozici a zmiňují také snadnější migraci na nové verze systému, než je zvláště přechod z Windows 7 na Windows 10. Při něm je pětkrát větší pravděpodobnost, že uživatel zavolá podporu, než když upgraduje macOS na novou verzi. 
 
IBM ale nezveřejnilo všechny údaje o tom, jak daný test probíhal a jedna otázka se přímo vnucuje: bralo se v úvahu to, jací lidé a na jakých pozicích využívají Windows PC či Apple Mac? To pochopitelně může značně ovlivnit výsledky, neboť mohou existovat i celá oddělení, kde kvůli používanému softwaru není možné jen tak prohodit platformy. Jde rovněž o to, jak se výbava lišila dle postavení zaměstnance, a tedy i dle jeho výplaty a my se nedozvíme, jak nabídka výměny PC za Mac probíhala a zda takovou možnost vůbec měli všichni.
 
Bez znalosti tohoto testovacího zázemí tak opravdu nelze na základě prezentovaných výsledků říci, že "s macOS bude člověk výkonnějším a kvalitnějším zaměstnancem" a stejně tak nelze tvrdit, že díky macOS už nebudeme potřebovat poradit. Ostatně nikde se ani nepíše, zda šlo o rady přímo spojené s OS, mohlo jít také o potíže se softwarovou výbavou nebo s hardwarem. Nicméně jestli se macOS u IBM osvědčil, pak dobře pro ně. 
 
Zdroj: JAMF