reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM představilo světově nejmenší počítač zabírající jen milimetr čtverečný

20.3.2018, Jan Vítek, aktualita
IBM představilo světově nejmenší počítač zabírající jen milimetr čtverečný
Na ikoně vlevo můžete na hromádce soli (sotva) vidět zástupce nejmenšího počítače, se kterým přišla společnost IBM. Jde o skutečně soběstačné zařízení, které má potřebný výpočetní výkon, paměť i rozhraní. 
Když si představíme moderní minipočítač, pak nám vyplyne na mysl spíše něco jako Raspberry Pi, Intel Compute Stick či podobná zařízení, která jsou založena na běžných komponentách a miniaturizaci umožnil především nástup moderních čipů SoC a elektronických pamětí. SoC tak v sobě integrují funkce, pro které se dříve využívaly čipové sady a díky elektronickým pamětem už dávno nemusíme spoléhat na magnetická média. Jenomže IBM šlo ještě o krok dále a vše potřebné integrovalo do malinkatého čipu, který zabírá plochu jen 1 x 1 mm. Na následujícím obrázku je tak na prstu umístěno rovnou 64 těchto počítačů. 
 
 
Jde tak o skutečně kompletní SoC (System on Chip) v pravém slova smyslu, které zahrnuje procesor, operační paměť, dále paměť pro data, komunikační modul (LED a fotodetektor) a největší plochu přitom zabírá fotovoltaický článek zajišťující napájení. Procesor je složený z několika set tisíc tranzistorů a dle IBM je jeho výkon na úrovni x86 CPU z roku 1990, takže můžeme uvažovat o takovém Intelu 486.
 
Z hlediska výkonu to tak není nic úžasného, ale když si uvědomíme, že nejde jen o daný procesor, ale o celý počítač i s napájením, který se schoval na takto malinký čip, jde o pozoruhodný výsledek. Avšak co jiného bychom také dnes mohli očekávat, když si uvědomíme, že čipy Qualcomm Snapdragon zabírající plochu jen cca centimetru čtverečného mají dnes větší výkon než superpočítače ze začátku 90. let. 
 
 
IBM prozatím vyrábí prototypy těchto doslova mikroskopických počítačů a mluví, že jde o velký pokrok pro technologii blockchainu. Nemyslíme tím přitom blockchain nutně spojený s Bitcoinem či jinými kryptoměnami a jejich transakcemi. Jde o příslušnou technologii, která se dá využít pro mnoho jiných účelů a tu jsme blíže popisovali ve starším článku právě o kryptoměnách
 
 
Dle IBM by se tak tyto počítače mohly použít třeba pro ověření pravosti zboží, neboť i velké firmy jako Amazon jsou občas úspěšně podvedeny nastrčenými falzifikáty. Vestavěný počítač využívající pro ověření blockchain by tak mohl potvrdit, že daný produkt skutečně pochází od kýženého zdroje, stejně jako se blockchain používá pro oveření transakcí kryptoměn. Vedle toho by se mohly tyto počítače stát součástí sítě IoT (Internet věcí), aniž by bylo třeba výrazně pozměňovat samotné produkty. S tím je spojena i cena, která se v případě masové výroby bude dle IBM pohybovat kolem 10 centů za kus. Na trh se tato zařízení dostanou dle aktuálního předpokladu do 18 měsíců a nyní už záleží spíše na ostatních firmách, jak tuto technologii uchopí a jaký blockchainový systém pro ověření zboží si vytvoří. Během příštích pěti let by se pak tyto mikropočítače přezdívané již jako "kryptokotvy" měly stát naprosto běžné. 
 
Zdroj: IBM


reklama