reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM připravuje z14: mainframové 14nm CPU

26.9.2017, Jan Vítek, aktualita
IBM připravuje z14: mainframové 14nm CPU
GlobalFoundries bude pro společnost IBM vyrábět nová mainframová CPU s prostým označením z14. Ona samotná ale rozhodně prostá nejsou, neboť jde o vysoko taktované čipy s až 10 jádry a blízko ke 200 megabajtů paměti cache. 
Že bude zrovna GlobalFoundries vyrábět takové čipy pro IBM, to není žádné překvapení. Spíše naopak, jasně to vyplývá z faktu, že GloFo před dvěma lety koupily továrny firmy IBM a s tímto obchodem přišly i další dohody, a sice i ty, že v daných továrnách se stále bude vyrábět hardware právě pro IBM, pro což budou udržovány i výrobní linky. 
 
 
Mainframové procesory IBM řady z jsou totiž poněkud odlišný hardware v porovnání s x86 procesory nebo jinou běžnou elektronikou. Musí totiž vydržet téměř neustálý zápřah s velkým důrazem na spolehlivost a také redundanci. Může se stát, že některá část systému se přehřeje a v takovém případě bývá připraven záložní hardware. 
 
Procesory z14 navíc už dle základních specifikací nejsou nic jednoduchého. Rozkládají se na ploše 696 mm2, takže jsou větší než čipy NVIDIA GP100 v kartách Tesla P100. Ovšem zatímco GP100 se skládá z 15,3 miliard tranzistorů, z14 jich mají "jen" 6,1 miliardy. Z těch se skládá až deset jejich jader taktovaných na 5,2 GHz, která mají po 6 MB L2 cache a dohromady pak 128 L3 cache. IBM samotné je neoznačuje za CPU, ale CP a pak je tu SC (System Control), čip napojující na sebe několik CP a obsahující celkem 672 MB další cache, a to již úrovně L4.
 
IBM chce tyto procesory vyrábět 14nm procesem FinFET SOI (Silicon on Insulator) a zatím není jasné, zda to nebude jediný zákazník firmy GlobalFoundries, který něco takového využije. Samotné AMD využívalo SOI řadu let až do nástupu Piledriverů a z nich odvozených APU, však ještě nedávno byly 32nm desktopové procesory firmy AMD to nejlepší, co mohla v oblasti klasických CPU nabídnout. Pouze v případě novějších APU přešla na novější 28nm "bulk" proces. Jedna z výhod využití dražších SOI waferů je právě ta, že výsledné čipy mohou dosáhnout vyšších taktů a nejspíše právě proto mohou IBM z14 pracovat na taktech přes 5 GHz.
 
To si mohou dovolit i za cenu vysoké spotřeby a výdeje tepla, což v případě z14 nebylo osvětleno, ale některé starší kusy překračují TDP 250 W. Mainframy IBM bývají proto běžně chlazeny vodou. 
 
reklama