reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM může prodat své továrny GlobalFoundries

1.7.2015, Jan Vítek, aktualita
IBM může prodat své továrny GlobalFoundries
Už v říjnu minulého roku se objevila zpráva o tom, že Microelectronics Business Unit firmy IBM má přejít pod křídla firmy GlobalFoundries, která by tak získala továrny IBM a vyráběla by i důležité součástky pro americkou armádu a vládní organizace.
Je tak jasné, že jde o strategickou dohodu a akvizici nejen pro firmu IBM, ale pro armádu a vládu USA, takže není divu, že podléhala schválení úřední mocí Spojených států, a to konkrétně The Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS). Tento výbor v tomto týdnu nakonec akvizici schválil, takže GlobalFoundries se stávají důležitým partnerem pro americkou armádu a vládní organizace, pro něž bude namísto IBM vyrábět polovodičové součástky. Činit tak ale bude nejspíše stále na území USA, neboť dostane k provozování továrny IBM v East Fishkill (New York) a Essex Junction (Vermont). Továrna ve Vermontu vyrábějící 200mm wafery dnes produkuje třeba radarové komponenty s využitím procesů SiGe a SOI.





Hlavní podmínky dohody zůstaly stejné, takže IBM převede své továrny na firmu GlobalFoundries a ještě jí v průběhu následujících třech let zaplatí 1,5 miliardy dolarů, aby byly splněny dříve uzavřené smlouvy. GlobalFoundries také získá potřebné duševní vlastnictví a technologie divize IBM Microeletronics a stane se exkluzivním výrobcem serverových procesorů IBM pomocí technologií 22 nm, 14 nm a 10 nm pro příštích 10 let. Na oplátku se očekává, že GlobalFoundries bude do zastaralých továren IBM investovat a rozjede v nich moderní výrobu, což je tedy zřejmé už z výše uvedených informací.

GlobalFoundries doufá v upevnění své pozice na trhu i díky rozšíření svého produktového portfolia o 3D tranzistory a RF technologie. IBM se zase svých továren chtělo zbavit prostě kvůli tomu, že jejich provoz byl velice ztrátový. Však oněch 1,5 miliardy pro GlobalFoundries prý znamená pouze roční ztrátu, kterou obě továrny firmě IBM přinášely. Můžeme tedy očekávat, GlobalFoundries budou muset do továren investovat mnohem více prostředků, aby z nich učinily moderní a konkurenceschopná zařízení.

Zdroj: KitGuru
reklama