reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM vybuduje v Německu první evropský kvantový počítač

16.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
IBM vybuduje v Německu první evropský kvantový počítač
První evropský kvantový superpočítač postaví společnost IBM a bude stát v Německu. Možná nepřekvapí, že bude stát u Stuttgartu, sídla automobilky Mercedes-Benz, která už s IBM na kvantových výpočtech spolupracovala.
Už v září 2019 oznámila společnost IBM a Fraunhofer Institute, že v Evropě postaví první kvantový superpočítač Q System One. Nyní se dozvídáme další detaily. Ten vznikne ve spolupráci s Fraunhofer Institute, přičemž německá vláda do kvantové technologie investovala 650 milionů EUR. Postaven bude ve Stuttgartu, který známe také jako sídlo automobilky Mercedes-Benz. Není to úplně náhoda, neboť Mercedes už s IBM na kvantových výpočtech spolupracoval. Jeho cloudová platforma sídlící tehdy ještě v USA se totiž podílela na vývoji a testech konceptů lithiových akumulátorů pro jeho elektromobily (programově zkoušela chemické složení akumulátorů).
 
IBM Q System One
 
Nyní se to změní a podobný systém bude mít Mercedes (a mnoho jiných firem) k dispozici v rámci EU. To je dost důležité, neboť tlaky Bruselu vyžadující zachování soukromí, které považují zasílání dat na servery za hranicemi EU za problematické, mohou činit při vývoji mnohých technologií nemalé problémy. Umístěním podobného zařízení v EU takový problém řeší (alespoň papírově). Nový superpočítač by měl být v provozu od počátku příštího roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama