reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Image Sharpening a Anti-Lag: nové funkce v arzenálu Radeonů

8.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Image Sharpening a Anti-Lag: nové funkce v arzenálu Radeonů
Společně s novými grafickými kartami si AMD připravilo také dvě nové funkce, které však nejsou obě určeny pouze pro nové karty s čipy Navi. Konkrétně Radeon Anti-Lag umí využít i starší modely založené na architektuře GCN. Co tu tedy máme? 
Nové funkce, na které se nyní podíváme, jsou tak dvě, a sice Radeon Image Sharpening (RIS), a Radeon Anti-Lag (RAL). Obě mají označení, díky kterému můžeme do jisté míry pochopit, co dělají, ovšem jak přesně RIS a RAL fungují a k čemu jsou, na to bude třeba se podívat zblízka. 
 
 
První podpora funkcí RIS a RAL přichází s ovladači Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 19.7.1 a rozdíl je mezi nimi i ten, že ta první přímo vyžaduje grafickou kartu s GPU s RDNA (čili Radeon "Navi") a druhé stačí jakýkoliv Radeon založený na architektuře GCN. Samozřejmě s potřebnými ovladači a vedle toho je zajištěna podpora pod DirectX 11 (nebo i po DirectX 9 v případě GPU s RDNA). 
 
 
Radeon Image Sharpening popsaný v přiloženém videu využívá jistý ostřicí algoritmus, který má za úkol poskytnout lépe vypadající obraz s jen mizivým negativním dopadem na výkon kolem pouhého 1 procenta. Z toho mála informací, které bylo zveřejněno, to vypadá jako funkce využitelná při renderování her v nižším rozlišení, než je nativní použitého monitoru (pro dosažení vyšších FPS), zatímco negativní dopad na kvalitu obrazu je kompenzován právě pomocí zostření. Tato funkce má fungovat pod DirectX 12 i ve Vulkanu a dle Hexus.net také pod DirectX 9, přičemž o DirectX 11 se zpráva nezmiňuje. 
 
 
Radeon Anti-Lag je zase funkce bojující proti tzv. input lagu, čili proti zpoždění, které můžeme jako hráči zaznamenat mezi naší akcí s herním ovladačem a výstupem na monitoru. AMD slibuje až 31% redukci tohoto zpoždění a mluví o tom, že RAL "ovládá tempo práce procesoru tak, aby se ten nedostával příliš napřed oproti GPU". 
 
Ovladače Adrenalin 2019 Edition 19.7.1 krom toho také nabízí vylepšení či opravy chyb týkající se funkcí AMD Link, Radeon Chill, WattmMan a dalších. 
 


reklama