reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Imagination MIPS Creator CI20: základní deska pro kutily

5.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Imagination MIPS Creator CI20: základní deska pro kutily
Anglická společnost Imagination vypouští do světa novou základní desku MIPS Creator CI20, která je určena pro kutily a vývojáře. Ti ji budou moci provozovat s operačními systémy Linux a Android jako alternativu k Raspberry Pi.
Imagination MIPS Creator CI20 je tedy podobný produkt jako Raspberry Pi, čili jde o již téměř hotový počítač s nízkým výkonem, na němž budeme moci provozovat na Linuxu založené operační systémy včetně Androidu. Výrobce příchod této desky komentoval tak, že jde o první případ, kdy se setkává MIPS a PowerVR v dostupném řešení. To přijde na trh v pozdním lednu, a to nejdříve v USA a Evropě za cenu 50 liber, čili cca 1750 Kč.





Co tedy můžeme očekávat za tuto sumu? V prvé řadě jde o 1,2GHz dvoujádrový procesor Ingenic JZ4780 založený na MIPS32. Ten bude mít k dispozici 32 kB L1 instrukční a stejně tolik datové cache a k tomu ještě 512 kB L2 cache. Dále je tu FPU jednotka XBurst MXU a GPU PowerVR SGX540 schopné přehrávat video ve Full HD při 60 snímcích za sekundu. Kompatibilní je také s OpenGL 2.1 a OpenGL ES 2.0.





Operační paměti DDR3 RAM tu máme 1 GB, pro data pak 4 GB flash paměti a samozřejmě nechybí pro její rozšíření slot pro kartu SD. Audio je standardu AC'97 se čtyřpinovým I/O headerem a napojením na HDMI. Dále tu máme kontroler ITU-R BT.645 pro připojení kamery, 10/100 Ethernet, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, výstup HDMI s podporou rozlišení do 2K, dva porty USB plus jeden USB OTG a dále 2x UART, 25x GPIO, 2x SPI, I2C, ADC, headery pro rozšíření a 14pinový ETAG.

Uživatelé budou moci na tuto desku snadno nainstalovat Android 4.4 KitKat, a to díky práci vývojové komunity. Využít ji pak mohou pro stavbu jednoduchého HTPC, emulátoru arkádové herní konzole, na níž bude možné spustit třeba i Quake nebo Temple Run.

Zdroj: Hexus.net
reklama