reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Infineon s výrazným předstihem otevírá svou novou rakouskou továrnu

17.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Infineon s výrazným předstihem otevírá svou novou rakouskou továrnu
Na závěr pracovního týdne tu máme jednu veskrze pozitivní zprávu. Německý Infineon s tříměsíčním předstihem oproti původnímu plánu spouští výrobu ve své zbrusu nové továrně zpracovávající 300mm wafery. 
Infineon Technologies AG má řadu továren pro výrobu čipů či jiných provozů v Malajsii, domácím Německu (Drážďany), Rakousku nebo čínském Wu-si. Nyní své provozy rozšiřuje o zbrusu novou továrnu, v níž se budou vyrábět čipy na 300mm waferech, a to celé tři měsíce před původně stanoveným termínem. Firma si tak značně pospíšila, ale tomu se opravdu nelze divit, neboť díky dřívějšímu spuštění bude moci Infineon rovněž dříve těžit z aktuální situace na trhu, která tu nebude věčně. 
 
Sabine Herlitschka (Infineon Austria CEO), Reinhard Ploss (Infineon CEO) a Jochen Hanebeck (Infineon COO)
 
Nová továrna Infineonu přišla na 1,6 miliardy eur, čili už dle toho se nebude jednat o gigafab s nejmodernějšími procesy. Ve skutečnosti se v ní nebudou ani vyrábět logické čipy.
 
Zabírat má celkovou plochu kolem 60 tisíc metrů čtverečných a firma předpokládá, že jí továrna bude generovat příjmy kolem 2 miliard eur ročně. Ta se přitom nachází v Rakousku (Villach), kde má Infineon již své zázemí a také na tomto místě soustředí svůj vývoj, kde jde i o čipy využívající nové materiály jako SiC nebo GaN. 
 
Zajímavé je, že dle tiskové zprávy má nová továrna vyrábět na ultratenké 300mm wafery, jejichž tloušťka je pouze 40 mikrometrů. A právě ve výzkumných zařízeních ve Villach byl před 10 lety vyvinut proces výroby napájecích komponent (např. tranzistory MOSFET) na tenkých waferech. Výhodou je především snížení výdajů, přičemž už dříve začal Infineon využívat tuto svou technologii v německých Drážďanech. 
 
Produkty vyrobené v nové továrně firmy Infineon, která má najíždět na plnou kapacitu postupně během příštích pěti let, budou použity pro napájení elektroniky v automobilech, datových centrech i pro systémy zapojené v rámci obnovitelných zdrojů (větrná a solární energie). 
 
Infineon tak bohužel ve své nové továrně nebude vyrábět logické čipy, které zoufale chybí i v automobilovém průmyslu (pro něj tato firma ostatně vyrábí i mikrokontrolery). Ovšem i základních součástek, jako jsou právě třeba MOSFETy, je aktuálně nedostatek, čili i tato továrna přispěje k jeho postupnému odbourání a do automotive půjdou její produkty také. 
 
Zdroj: Infineon


reklama