reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Infinix představuje 260W nabíjení telefonů, bezdrátově pak se 110 W

13.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Infinix představuje 260W nabíjení telefonů, bezdrátově pak se 110 W
Závody v co nejrychlejším nabíjení telefonů pokračují a společnost Infinix představuje svůj nový systém schopný přes kabel nabíjet s výkonem 260 W. Bezdrátově to zvládne se 110 W, což je rovněž nebývale vysoká hodnota.
Společnost Infinix u nás není příliš známá a pokud ano, tak především levnými telefony. Pokud však jde o rychlosti nabíjení, svým posledním krokem předbíhá všechny výrobce a zejména Apple a Samsung, kteří se závodům v rychlostech nabíjení poněkud vyhýbají. Realme nedávno představilo model GT Neo 5 s podporou 240W nabíjení, Redmi ukázalo koncept schopný dosáhnout dokonce 300 W. Nyní se do této skupiny přidává i Infinix. Jeho nový systém je totiž schopen dosáhnout 260W nabíjení přes kabel a 110 W bezdrátově.
 
260W nabíjení Infinix
 
To znamená, že úplně vybitá baterie bude už za pouhou minutu nabíjení na 25 % a plného nabití pak dosáhne za 8 minut. Jde o jeden akumulátor s podporou nabíjení 12C a využívají se zde 4 nabíjení okruhy. Infinix hovoří o účinnosti nabíjení 98,5 % (to by znamenalo ztrátové teplo okolo 4 W), přičemž testovací akumulátor s kapacitou 4400 mAh si podržel 90 % této hodnoty po 1000 nabíjecích cyklech. Nabíječka využívá materiálů GaN a obvodů AHB. Je potřeba speciálního kabelu schopného při 20V napětí dodávat proud 13 A.
 
Celé nové řešení podporuje navíc reverzní nabíjení, schopnost přímého napájení, což šetří baterii (HW telefonu se při zátěži nenapájí přes nabíjející se baterii, ale přímo ze zdroje). O bezdrátovém nabíjení toho až tolik nevíme, nicméně se 110 W by mělo být schopno nabít baterii za zhruba 16 minut. Využívá malé cívky s lišícími se konfiguracemi, což má snížit zahřívání telefonu při nabíjení.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama