reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

InMotion: autonomní vozidlo, které si cestující může přizpůsobit

10.6.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
InMotion: autonomní vozidlo, které si cestující může přizpůsobit
Svá autonomní auta v současné době vyvíjí mnoho společností, švédská firma má prozatím ale jen koncept svého plně autonomního vozidla. To nebude potřebovat volant a bude schopné se přizpůsobit požadavkům cestujících.
Plně autonomní automobily už nebudou ke svému pohybu vůbec potřebovat řidiče, proto přestává mít smysl držet se současného vnitřního uspořádání vozu. Nejen že nebude třeba volant a řadicí páka, samotné sedačky budou moct být uspořádány úplně jinak, aby spolu mohli cestující lépe komunikovat a byli otočení směrem k sobě. Takový futuristický autonomní vůz představila společnost National Electric Vehicle Sweden. Jedná se zatím ale jen o koncept.

Švédská společnost představila svůj projekt na veletrhu CES Asia. Je to elektrické vozidlo se stupněm autonomie 5, které dostalo pojmenování InMotion. S tradičním autem má však tento dopravní prostředek málo společného, připomíná spíše obývací pokoj či pracovnu na kolech.

Na palubní desce nejsou žádné ovládací prvky, protože nastavení ve vozidle si cestující mohou jednoduše upravit pomocí mobilní aplikace. Měnit je možné osvětlení či teplotu uvnitř vozidla. Zajímavé je i to, že podle potřeby je možné si upravit i rozestavění sedadel. Ve vozidle tak bude možné za jízdy klidně pohodlně odpočívat nebo mít pracovní schůzku.
 
 
Vozidlo vypadá se svým tvarem a odklápějícími se prosklenými dveřmi futuristicky už na první pohled. Okna by měla fungovat jako displeje, takže na nich bude možné pouštět film, zobrazovat mapu či s jejich pomocí pracovat. 

Společnost National Electric Vehicle Sweden vidí ve svém projektu komunální vozidlo, které si lidi budou moct zavolat nebo předem nastavit rozpis příjezdů. Při cestě do práce tak bude možné už začít pracovat a poté, co jednoho pasažéra autonomní vozidlo vysadí, pojede k dalšímu zákazníkovi. Tomu se přizpůsobí vnitřní prostor auta dle jeho požadavků.

Tento koncept však bude možné převést do běžné praxe až v době, kdy budou autonomní systémy opravdu vyšperkované. V tomto vozidle totiž nebude možnost v případě potřeby od autopilota řízení převzít. Není tedy jasné, kdy se tento dopravní prostředek stane realitou a jestli tomu tak vůbec bude.

Zdroj: engadget.com
reklama