reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

InSight je zaseknutý a NASA hledá řešení pomocí dvojníka

18.3.2019, Jan Vítek, aktualita
InSight je zaseknutý a NASA hledá řešení pomocí dvojníka
NASA si ihned po přistání modulu InSight na Marsu začala na Zemi tvořit model jeho prostředí v měřítku 1:1 a také má k dispozici dvojníka samotného InSight, jakož i další kusy jím používaných nástrojů. To vše se jí nyní bude hodit.
InSight totiž má aktuálně za úkol zavrtat se se svou sondou HP3 hluboko do povrchu Marsu, aby tam sledovat teplotu planety. Problém je, že jeho "sbíječkový krtek" po čtyřech hodinách práce narazil na překážku, přičemž je ještě celou třetinou nachází v původním pouzdru, což zabránilo tomu, aby se mohl vychýlit z dráhy a překážku případně obejít, pokud to vůbec jde. 
 
 
Kdyby to tak zůstalo, HP3 by nemohl pořádně sloužit svému účelu, neboť se předpokládalo, že se jeho sonda zavrtá do hloubky až 5 metrů. Nyní musí předpokládat, že krtek prostě narazil na kámen nebo vrstvu štěrku, což jsou ale pouze spekulace. Je totiž možné, že se krtek také pouze vzpříčil ve vlastním pouzdru a vše to se musí vzít v úvahu, než se bude konat. Však pokud by se NASA rozhodla nechat sondu dále kutat a ta byla přitom vzpříčená v pouzdru, nemuselo by to dopadnout dobře.
 
NASA má k dispozici řadu diagnostických nástrojů, z nichž je nejdůležitější fotoaparát na palubě InSight a vedle něj pak senzory v samotném HP3. Nyní se také snaží duplikovat daný problém s využitím dostupného vybavení. InSight má totiž dvojče, které je aktuálně umístěno v Berlíně a jednotlivé přístroje mají více svých kopií, což platí i pro HP3. Aktuálně tak probíhá řada testů, dle jejichž závěrů se NASA nakonec rozhodne a není divu, že tento proces probíhá pomalu a může trvat ještě měsíc, než se přikročí k akci. To může zahrnovat i vytvoření nového softwaru, jeho otestování na Zemi a až pak jeho upload na InSight na Marsu. 
 
Na problému aktuálně pracují dva týmy, a sice německý z German Aerospace Centre, který poskytl samotný nástroj HP3 a pak známá NASA Jet Propulsion Laboratory.
 
Jaké jsou možnosti? Pokud to bude překážka v podobě skalního podloží nebo velkého kamene, má NASA prostě smůlu. Jistá naděje je, pokud to bude jen menší kámen s maximálně polovičním průměrem, než je délka samotného krtka, který měří asi 35 cm. Takový by mohl být opakovanými údery nakonec odstrčen stranou, takže v tomto případě by se prostě použila hrubá síla. Stejné by to bylo při překonávání tvrdší vrstvy štěrku. 
 
Inženýři ale také zvažují, že by krtkovi pomohli, a to zatlačením na pouzdro seshora pomocí robotické ruky, čímž by se mohl zvýšit účinek jednotlivých úderů. K tomu ale ruka rozhodně nebyla navržena, takže zvláště tento přístup by vyžadoval dlouhé testy, než by se přikročilo k jeho aplikaci na sondě v hodnotě 800 milionů dolarů. InSight také přistál na Marsu teprve v listopadu a jeho mise má trvat alespoň dva roky, takže času k rozhodování je zatím dost. Krtek zařízení HP3 se ale bude muset zavrtat do hloubky alespoň tří metrů, aby řádně splnil svůj účel a pokud se mu to nepodaří, vědci přijdou o značnou část očekávaných dat. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama