reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Integrované GPU AMD výkonné jako RTX 3060? Možná díky 3D V-Cache

18.5.2022, Milan Šurkala, aktualita
Integrované GPU AMD výkonné jako RTX 3060? Možná díky 3D V-Cache
Před několika dny se objevila informace, že by se integrované grafické čipy v procesorem AMD Ryzen Phoenix mohly výkonem dorovnat mobilní GeForce RTX 3060. Nyní se dozvídáme, co by mohlo být důvodem tak dobrého výkonu.
V řadě procesorů Ryzen 7000 bude hned několik řad. Všechny využijí architekturu Zen 4 a budou mít sběrnici PCIe 5. Desktopová řada Raphael má podporovat paměti LPDDR5 a spotřeba TDP bude začínat na 65 W. Dragon Range má mířit do výkonných notebooků s pamětmi DDR5 a 55W+ spotřebou. Nakonec je tu ještě další mobilní Phoenix s podporou LPDDR5 a TDP mezi 35 až 45 W. V souvislosti s touto řadou se hovořilo o tom, že by jeho integrovaná grafika měla dosahovat výkonu 60W mobilní GeForce RTX 3060, což znamená dost slušný výkon.
 
AMD Ryzen Mobile
 
Leaker Greymon55, který přišel s touto informací o výkonu, se nyní nechal slyšet, že by to mohlo být způsobeno přítomností pamětí 3D V-Cache, která by mohla grafickému čipu zajistit extrémně rychlou, byť kapacitně omezenou paměť. Částečně by se tak potlačila velká nevýhoda integrovaných grafik, kterou je omezená paměťová propustnost. Zda toto bude skutečně pravda, pochopitelně ukáže až budoucnost. Myslíte si, že by se tak opravdu mohlo stát?
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama