reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Apollo Lake: Thunderbolt 3 a 4K video levně

31.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel Apollo Lake: Thunderbolt 3 a 4K video levně
Intel si vedle Broadwell-E a Kaby Lake chystá na tento rok také další novinku, a to levné procesory řady Apollo Lake. Ty směřují do tabletů, NUC, All in One PC či Chromebooků a slibují podporu 4K videa a také Thunderbolt 3.
Procesorů Apollo Lake se máme stejně jako Kaby Lake dočkat ještě v tomto roce a právě tyto procesory se mají zasloužit o rozšíření rozhraní Thunderbolt 3 i mezi levnější PC. Využití tohoto rozhraní můžeme najít třeba v technologii AMD XConnect, která se začala více rozšiřovat, ale je otázka, zda bude takové řešení z ekonomického i technologického hlediska vůbec smysluplné. Vedle ceny celkového řešení jde především o to, jak dobře budou moci takové Apollo Lake nakrmit desktopovou grafickou kartu. Pro takové využití by se jistě hodily jednoduché moduly pro XConnect, jež by byly určeny pro méně výkonné karty typu GeForce GTX 950, Radeon R7 370, apod.





Apollo Lake budou 14nm procesory stejně jako jejich předchůdci, známá generace Braswell. Půjde tak především o nové procesory Celeron a Pentium s velice nízkým TDP, které se budou hodit pro různorodé typy počítačů, a to jak mobilní, tak desktopové. Setkáme se jak s dvoujádrovými, tak se čtyřjádrovými modely s typickým TDP 6 W a maximálně pak 10 W. K dispozici budou pouze v pouzdrech BGA, takže rozhodně ne v socketové podobě. Intel slibuje vylepšený výkon nových CPU jader Goldmont (nástupce Airmont) s ohledem na počet zpracovatelných instrukcí za cyklus (IPC - Instructions Per Cycle) a také nová integrovaná grafická jádra 9. generace, jež zajistí podporu přehrávání videa v rozlišení 4K.

CPU jádra Goldmont budou pracovat na taktu až 2,7 GHz, což není velké zlepšení, neboť takové Pentium J3710 má takt až 2,64 GHz. Jenomže u takovýchto procesorů už velice záleží na tom, jak dobře pracuje Turbo Boost, neboť základní frekvence modelu J3710 je pouze 1,6 GHz. Otázka také je, jak bude implementováno rozhraní Thunderbolt 3 a pro co všechno bude využitelné. V jeho možnostech sice je dodávat až 100 W energie připojenému zařízení, což by mohlo pro low-endovou externí grafiku nové generace stačit, ale nelze očekávat, aby s tím napájení takového NUC nebo notebooku počítalo. Intel tak pokračuje s prosazováním rychlého a košatého Thunderboltu i mezi levnými PC, ale otázka je, zda to jejich majitelé vůbec dokáží využít.

Zdroj: wccftech
reklama