reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel bude vyrábět první 64bitové a 4jádrové čipy ARM

30.10.2013, Jan Vítek, aktualita
Intel bude vyrábět první 64bitové a 4jádrové čipy ARM
Společnost Intel bude dle nejnovějších zpráv vyrábět světově první 64bitové procesory ARM Cortex-A53 vybavené čtyřmi jádry. Konkrétně se bude jednat o SoC s názvem Stratix 10 SX a zajímavý je na tom rovněž fakt, že Intel k tomu má použít...
Společnost Intel bude dle nejnovějších zpráv vyrábět světově první 64bitové procesory ARM Cortex-A53 vybavené čtyřmi jádry. Konkrétně se bude jednat o SoC s názvem Stratix 10 SX a zajímavý je na tom rovněž fakt, že Intel k tomu má použít svůj nejpokročilejší výrobní proces - 14nm s tranzistorovou technologií Tri-gate, přičemž ony procesory budou vyráběny pro firmu Altera.





Čipy pak budou optimalizovány především na to, aby poskytly velmi vysoký výkon na watt spotřeby, přičemž samotná Altera mluví o tom, že poměr výkon spotřeba bude v jejich kategorii vůbec nejvyšší, čemuž se ani nelze divit. Vzniklé procesory Stratix 10 SX se následně uplatní v produktech pro komunikaci a přenos dat, cloud computingu, HPC (High-Performance Computing), vojenských aplikacích, systémech pro vysílání či testovacích a měřicích systémech. Nepůjde tedy o čipy, které si to namíří do spotřební elektroniky.

Mluvčí Intelu tuto věc komentoval, že je v souladu s oznámením, které jeho firma učinila dříve v tomto roce. Dle onoho oznámení Intel vyjádřil záměr vyrábět čipy konkurenčních platforem, což bude vždy posuzovat případ od případu. Magazín Forbes k dnešní novince dodal, že dle názorů analytiků je toto pouze první krok, který předznamená další podobné podniky Intelu, jenž by mohl tradičním firmám jako TSMC přebrat zákazníky a mezi nimi i firmy jako Apple, NVIDIA či Qualcomm.

Zdroj: Hexus.net
reklama