reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Cascade Lake bude podporovat i 3,75 TB paměti na patici

10.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel Cascade Lake bude podporovat i 3,75 TB paměti na patici
Servery patří mezi nenapravitelné žrouty paměti a v jejich případech stále platí, že jí není nikdy dost. Nyní si budou moci značně přilepšit, alespoň co se týče generace Cascade Lake, a to především díky podpoře Optane Persistent Memory. 
Už delší dobu víme, že Intel plánuje v nových serverech nasadit paměti Optane, a to ne na pozici klasických úložných zařízení, ale v modulech DIMM. Tím se z nich stane nová vrstva mezi RAM a SSD, takže se od nich očekává i adekvátní výkon a pohotovost při čtení a zápisu dat. Jedná se konkrétně o Intel Optane Persistent Memory, čili o paměti, které budou schopny udržet si informaci i bez neustálé obnovy, čili i bez energie. To se projeví i na spotřebě energie, která je v případě serverů velice důležitá. 
 
Intel Xeon Scalable s paměťmi 3D XPoint v DIMM
 
Aktuální procesory Intel Xeon Scalable, a sice generace Skylake-SP, jsou omezeny na 768 GB paměti a série M umí adresovat až 1,5 TB RAM. Jde o speciální sérii, která umožní na jedno CPU navěsit až dvanáct 128GB modulů. Ovšem Intel si také tyto čipy cení o mnoho více než standardní Xeony a zákazník za ně zaplatí o 3000 dolarů více. 
 
Chystané procesory Cascade Lake budou patřit do stejné platformy jako Skylake-SP, čili do Purley, takže budou také standardně podporovat šestikanálový přístup k paměti, a to s maximálně dvěma moduly na kanál. Optane Persistent Memory už měla být podporována nejlepšími procesory z generace Skylake-SP, ale z toho nakonec sešlo. 
 
Procesory Cascade Lake mají přijít na trh ještě letos a pochopitelně půjde stále o 14nm čipy. Očekávat lze, že Intel zvýší limity TDP, aby mohl nastavit vyšší takty, ale jinak půjde stále o maximálně 28jádrové procesory. Podpora rozhraní PCIe 4.0 je spíše možná než pravděpodobná, ale bylo potvrzeno, že tyto procesory už budou hardwarově odolné vůči Spectre a Meltdown. 
 
Intel ale musel zapracovat na podpoře pamětí. Přece jen EPYC mají výhodu v osmi kanálech a lépe jsou na tom i IBM Power9. Nemáme informace o tom, jak na tom budou jednotlivé řady (Platinum, Gold a jiné), ale můžeme se bavit o tom, co nejlepšího nám Cascade Lake nabídnou. Bude to až 3,75 TB paměti na patici, a to ve formě šesti standardních DIMM s RAM a šesti DIMM s 3D XPoint. Konkrétněji to bude šestkrát DIMM po 512 GB paměti 3D XPoint a maximum RAM na DIMM zůstává 128 GB, takže nám z toho vychází 3,75 TB na patici nebo 7,5 TB na dvoupaticový server. 
 
 
Ve 2U čtyřuzlových serverech se tak můžeme setkat s až 30 TB paměti, i když nepůjde primárně o RAM, ale o pomalejší 3D XPoint, i když s výhodou stálosti. 

Zdroj: STH


reklama