reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel CFO: 10nm proces přichází trošinku později, 7nm nastoupí v roce 2021

5.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel CFO: 10nm proces přichází trošinku později, 7nm nastoupí v roce 2021
Chief Financial Officer Intelu v rozhovoru pro Barron's mluvil jednak o konkurenci ze strany společnosti AMD a také o nových výrobních technologiích jeho firmy. To máme jednak 10nm proces a pak chystaný 7nm. 
George Davis, CFO společnosti Intel, tak byl zpovídán magazínem Barron's ohledně finanční kondice a výhledu do budoucna. Situace je dnes přitom taková, že Intel využívá 10nm proces v případě procesorů jen pro vybrané mobilní kusy, v příštím roce se chystá vyrábět i 10nm serverové procesory, ovšem v obou případech bude stále aktuální i 14nm proces a v případě desktopových a HEDT procesorů bude využíván výhradně jen tento starší proces. 
 
 
Od CFO Intelu se dozvídáme, že se z finančního hlediska zaměřuje především na hrubou marži, čemuž je podřízeno vedení společnosti i vývoj produktů. Už jednou ale měl říci a nyní to opakuje, že kvůli zpoždění 10nm procesu bude Intel "na čas trošičku znevýhodněn" ohledně produkčních nákladů. Nyní se zaměřuje na rok 2023 jako dobu, v níž očekává velice silný růst tržeb a také zvyšování marží. 
 
K danému roku se však Intel musí probojovat v situaci, kdy je "10nm proces trošinku zpožděn" a není dosud optimalizovaný. I George Davis nám pak zopakoval, že Intel chce zase najet na dvou až dvouapůlletou kadenci s ohledem na zavádění nových výrobních procesů. To v nejbližší době znamená, že 7nm proces nastoupí v druhé polovině roku 2021. Týká se to masové výroby čipů. 
 
Co se týče konkurence ze strany AMD a především jeho procesorů EPYC generace Rome, k tomu Davis uvedl jen to, že Intel už uvedl svůj předpoklad o "silnější konkurenci během příštích 18 až 24 měsíců" a tomu odpovídá výhled do budoucna, který je stejný, jaký Intel uváděl už letos v květnu. 
 
Zdroj: Barron's


reklama