reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chce do konce prázdnin dostat na trh mainstreamové šestijádro

6.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel chce do konce prázdnin dostat na trh mainstreamové šestijádro
Nástup procesorů AMD Ryzen sice nepřinutil Intel přehodnotit nastavené ceny u svých procesorů, ale přiměl jej reagovat jinak. Najednou tu máme až 18jádrové procesory pro platformu HEDT a běžné desktopy mají brzy dostat i 6 jader.
Nicméně nedá se říci, že bychom šestijádrové procesory pro běžné počítače nečekali, však jde o známé Coffee Lake známé už od loňského července, ovšem už tehdy se o nich mluvilo jako o konkurenci pro Zen. Tehdy ale byly zprávy založeny ještě na informacích o mobilních šestijádrových Coffee Lake se spotřebou 45 W, přičemž my dnes chceme už mluvit o desktopových procesorech. O těch pak informuje tento slide, který byl ukázán v rámci prezentace na 2017 Intel Partner Seminar.





To zajímavé je na něm zvýrazněno červeně a jde konkrétně o 8. generaci procesorů Core "Coffee Lake-S", jež budou určeny pro čipovou sadu Intel Z370 a nabídnou 4 nebo 6 jader. Vypadá to tak, že tato generace už nepočítá se slabšími modely vybavenými pouze dvěma jádry a v jejich případě bude Intel stále nabízet Kaby Lake. To ale pouze do prvního kvartálu roku 2018, kdy se představí i nová dvoujádra po boku dalších čipových zad patřících do 300 Series, čili H370 a podobné.

Nejblíže nám jsou ale nová šestijádra a čtyřjádra na čipsetu Z370, která by mohla nastoupit už v srpnu, ale spíše to bude jeho přelom z měsícem září. Očekávat můžeme i odemčené verze K a TDP 65 nebo 95 W. To je zatím vše, co nám Intel v této části prezentace prozradil, tedy krom toho, že ke konci tohoto roku představí ještě nová SoC Gemini Lake v pouzdře BGA se 4 či 2 jádry a TDP 10 W. Ta budou nejspíše určena pro malé počítače typu NUC a podobné.

Ze starších informací je přitom jasné, že i osmá generace Core bude určena pro desky s paticí LGA 1151 a postavena na 14nm procesu, i když můžeme mluvit o vylepšeném 14nm++. Intel na 14nm procesu přitom postavil už generaci Broadwell, která se desktopu téměř vyhnula, pak Skylake, dnešní Kaby Lake, takže Coffee Lake už bude čtvrtá, která jej využije. To je poněkud v rozporu s novou strategií Process-Architecture-Optimization, dle níž by už měl následovat právě nový výrobní proces, a to 10nm. S tím ale Intel evidentně nemá problém a ostatně může říci, že Kaby Lake jsou jen takové Skylake Refresh. Otázka je, zda budou Coffee Lake kompatibilní i se staršími deskami, a to nejen s čipsety 200 Series, ale i 100 Series, které jsou také určeny pro patici LGA 1151.

Poté by snad už opravdu měly následovat první 10nm procesory Cannonlake, jež však pravděpodobně nejdříve přijdou do mobilního světa.

Zdroj: techPowerUp
reklama