reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chvátá, 9. generaci Core papírově představí brzy, dostupné ale budou od 4. kvartálu

6.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel chvátá, 9. generaci Core papírově představí brzy, dostupné ale budou od 4. kvartálu
AMD donutilo Intel k překotné generační obměně procesorů Core, která však neproběhla zrovna ideálním způsobem. Nyní se Intel snaží v krátké době představit další generaci, která však hned tak dostupná nebude.
Na začátku předchozího roku Intel představil generaci Kaby Lake a v klidu čekal na to, co předvede AMD. To přišlo s novými procesory, které donutily Intel reagovat a ten se od té doby nezastavil, jak se snaží zachytit nástup svého menšího soupeře. Však procesorům Kaby Lake nebylo dovoleno prožít ani plný produktový cyklus, než byly ještě loni na podzim nahrazeny prvními Coffee Lake. Ty po mnoha letech přinesly mezi běžné procesory Intelu více jader, ovšem ani to nestačilo na konkurenční Ryzeny, a zvláště jejich druhou generaci, která dokázala ještě mírně navýšit IPC a přinesla výrazně lépe fungující turbo. 
 
 
Nyní se tak v krátké době má představit další generace, a sice Whiskey Lake, neboli Coffee Lake Refresh a z původních plánů Intelu zbyly jen cáry. Očekáváme čipset Z390, což bude s velkou pravděpodobností jen přeznačený Z370 na deskách s posíleným napájením a dle serveru techPowerUp bude tato generace představena 14. srpna, přičemž AMD má o den dříve vypustit na trh nové Threadrippery. 
 
Jenomže tento měsíc mají být procesory Whiskey Lake představeny jen papírově, přičemž reálně budou dostupné až v posledním letošním kvartálu, čili nejdříve v říjnu. To by ostatně vysvětlovalo zmatené informace o jejich představení, které dosud přicházely. Ostatně Intel měl zapracovat na tom, aby Whiskey Lake nebyly představeny až někdy příští rok v zimě či na jaře, ale toto uspíšení s sebou nese problémy. Distributoři mají stále sedět na haldách neprodaných Coffee Lake a ani výrobci desek prý nejsou připraveni. Lze totiž předpokládat, že po nástupu Z390 budou desky se Z370 v podstatě neprodejné, protože kdo by si dobrovolně kupoval starší model?
 
Intel tak chce na jednu stranu s vypuštěním nových Core na trh počkat, ale zároveň chce, aby o jejich nástupu zákazníci věděli. Nicméně stále se očekávají pouze dva opravdu nové procesory, a to osmijádrové Core i9-9900K a Core i7-9700K. Core i5-9600K bude opět šestijádro, které nic moc nového nepřinese. 
 


reklama