reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chystá i osmijádrové procesory Coffee Lake

18.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel chystá i osmijádrové procesory Coffee Lake
Intel začal v letošním roce konečně zvyšovat počet jader svých běžných desktopových procesorů. Coffee Lake jich nabídnou až šest, přičemž to nebude konečná a v příštím roce se představí další desktopové procesory nesoucí až osm jader.
Intel samozřejmě nemůže dopustit, aby jej "mrzká konkurence" předhonila a nabídla na jeho výsostném trhu něco lepšího, a to třeba s ohledem na počet jader. To se stalo, neboť procesory AMD Ryzen disponují až osmi jádry s podporou SMT, přičemž Intel teprve v říjnu vypustí na trh desktopové Coffee Lake se šesti jádry. Samozřejmě má v nabídce také procesory HEDT, které osm jader nabízí naprosto běžně, ale to už je zcela jiná kategorie, neboť nyní se bavíme o klasických desktopových CPU. 
 
 
Aktuálně je tak na trhu 7. generace procesorů Core, čili Kaby Lake. Brzy se dostanou na trh Coffee Lake patřící už do 8. generace a v příštím roce mají následovat také Ice Lake, jež jsou aktuálně ještě nezařazeny, ale je jasné, že by šlo o další generaci, pokud by se potvrdilo, že to budou již 10nm procesory. Ostatně nic jiného bychom Intelu už ani neočekávali, však Coffee Lake už je čtvrtá procesorová generace založená na 14nm procesu, což už neodpovídá ani nové strategii Process-Architecture-Optimization. Ve světle nejnovějších zpráv to ale stále budou právě 14nm Coffee Lake.
 
Intel se tak prý chystá dále navyšovat počet jader svých běžných desktopových procesorů, a to až na 8 s podporou Hyper-threadingu (8C/16T), takže v tomto ohledu se Core vyrovnají procesorům Ryzen, i když je jasné, že jejich architektura bude výkonnější a očekávat můžeme i vyšší takty. Ovšem Ice Lake mají dorazit až více než za rok, čili ke konci roku 2018, když už snad budou na trhu také nové procesory Ryzen, i když je otázka, co přinesou. 
 
 
Tato informace o procesorech Intel pochází od společnosti Eurocom, která právě na příští rok chystá laptop Tornado F5 založený na čipsetu Z390 a právě na 8C/16T procesoru. Je tak zřejmé, že tu bude i desktopový protějšek. 
 
Nyní je již také zřejmé, jaká je úloha čipové sady Intel Z390, která se nedávno objevila v roadmap Intelu: přinést podporu 8jádrových procesorů. 
 
To jsou všechno zatím nepotvrzené informace, takže uvidíme, co z toho nakonec bude pravda. Nyní se můžeme těšit spíše na desky s čipsetem Z370 (další desky s 300 Series přijdou v příštím roce) a šestijádrové plus čtyřjádrové procesory Coffee Lake. 
 
Zdroj: wccftech
reklama