reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Comet Lake-S prý budou potřebovat novou patici, a co Ice Lake-S?

9.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Comet Lake-S prý budou potřebovat novou patici, a co Ice Lake-S?
Intel se včera rozpovídal o svých budoucích výrobních procesech, ale o desktopových procesorech neprozradil vůbec nic. Zbývají nám tak jen nezaručené informace a my se nyní zaměříme na to, co se povídá o Comet Lake-S. 
Intel nedávno vyslal na trh zbytek procesorů Coffee Lake-S Refresh, čili Core 9. generace, takže je otázka, kdy se objeví další, čili už 10. generace. První Core 9. gen. totiž přišly na trh už loni v říjnu, takže mezi nimi a zbytkem je pěkná řádka měsíců a teoreticky by se tak výkonné modely nové generace mohly očekávat už letos. V každém případě to mají být procesory Comet Lake-S, a to opět 14nm čipy, jež zaujmou opětovným zvýšením počtu jader o dva kusy. Vévodit jim tak budou 10jádrová CPU, což Intel dosud oficiálně nepotvrdil, ale dá se říci, že už to lze brát jako hotovou věc vzhledem k množícím se důkazům. 
 
 
My máme přitom na trhu už druhou verzi patice LGA 1151 označovanou prostě jako V2, která oproti V1 změnila účel některých pinů, které byly do té doby v záloze. V nové verzi tak dané piny posílily napájení procesoru, ačkoliv se i ty nejvýkonnější modely stále pohybují se svým TDP pod sto watty. Reálná spotřeba i výdej tepla v zátěži je však mnohem vyšší, takže v případě 10jádrových CPU už to asi bude chtít ještě robustnější napájení, ačkoliv by se dalo diskutovat o tom, zda by to dnešní LGA 1151 zvládl, nebo ne (stejně jako tomu bylo v případě V1 a V2). 
 
 
Nyní se objevují přímo v ovladačích firmy Intel informace nejen o Comet Lake-S a jejich čipsetech 400 Series, které lze automaticky očekávat, ovšem prý už s tím, že bude využita nová patice. Pokud to bude skutečně tak, mohou tím utichnout i případné spekulace o zpětné kompatibilitě, která bude pochopitelně v takovém případě nemožná. Namísto toho zase můžeme uvažovat o tom, co nám nová patice nabídne a zda třeba neumožní procesor vybavit více linkami pro PCIe, atp. Tyto úvahy ale rychle skončí, pokud se potvrdí, že to prostě bude jen LGA 1151 V3, čili opět upravená patice se stále stejným počtem pinů. I ve V2 zbyly nějaké v záloze a ty tak pravděpodobně budou opět přeměněny v piny pro napájení. Na druhou stranu tu je i informace o více pinech, takže uvidíme. 
 
 
 
Comet Lake-S s největší pravděpodobností ponesou označení Core 10000, takže tu bude třeba Core i7-10700 atp. 
 
A pak se dozvídáme i o Ice Lake-S a čipové sadě série 495. Zde už je opravdu nejasné, jak do toho mohou spadat i 14nm procesory Rocket Lake-S, jež se mají chystat jako nástupci Comet Lake-S. Ice Lake-S by totiž jednoznačně měly být už 10nm procesory. Možná že Rocket Lake budou představovat jakýsi crossover mezi 14nm a 10nm procesory a jako takové by také mohly využít sady 495 a dle fám rovněž architekturu Sunny Cove. Že by tak Ice Lake-S a Rocket Lake-S byly nabídnuty vedle sebe?
 
 
Zdroj: wccftech


reklama