reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core i9-9900K přetaktován nad 7,6 GHz

22.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel Core i9-9900K přetaktován nad 7,6 GHz
Procesory Core i9 pro LGA 1151 docela topí, to je pravda, ale s opravdu výkonným chlazením, které je dokáže dostat na teploty velice hluboko pod bod mrazu, je taková vlastnost bezpředmětná. Co s takovým chlazením dokážou? 
Intel Core i9-9900K jsou výborné procesory, o tom není pochyb. Poskytují výkon osmi jader a celkem 16 logických jader na taktech blížících se 5 GHz. Ovšem jsou to také drahé procesory a mají problém s vysokými teplotami, což der8auer částečně osvětlil. Dle něj může být pájka v těchto procesorech, která měla problémy s chlazením řešit, nejspíše sama původcem dalších problémů a dále tu je téma s dvojnásobnou výškou samotných čipů v porovnání s předchozí generací. Křemík navíc zde brání efektivnímu odvodu tepla. 
 
 
Pokud má ale člověk k dispozici velkou zásobu kapalného dusíku nebo ještě lépe helia, jdou tyto věci stranou, i když si lze představit, že pro tyto pokusy jde obvykle stranou také heatspreader procesorů. Daný procesor si už vyzkoušeli profesionální overclockeři, mezi něž ostatně patřil také Roman Hartung, čili der8auer, ale vedle něj tu byl také Allen 'Splave' Golibersuch či Joe 'Steponz' Stepongzi. 
 
 
Na této stránce na HWBot můžete sami vidět, které rekordy už byly díky přetaktovanému Core i9-9900K pokořeny. My se zaměříme především na maximální takt, na který tento procesor vyhnal právě der8auer.
 
 
Na tomto snímku je právě on sedící u počítače s procesorem chlazeným pomocí kapalného helia. To se pro takové pokusy obvykle nepoužívá, protože je příliš drahé. Na rozdíl od obvyklého kapalného dusíku se ale jeho teplota pohybuje jen pár stupňů nad absolutní nulou, a tak existuje reálně vyšší šance pro lepší výsledky. V tomto případě to byl jeden, a sice 7613,19 MHz na všech osmi jádrech procesoru, jak ukazuje výš přiložený screenshot  ze CPU-Z. Použita byla deska Asus ROG MAXIMUS XI GENE Z390 a jen jeden 8GB modul DDR4, na němž už nezáleželo. 
 
Allen 'Splave' Golibersuch a Joe 'Steponz' Stepongzi už při svých pokusech používali obvyklý kapalný dusík a na Intel Fall Desktop Launch vytvořili celkem 16 benchmarkových rekordů v osmijádrové kategorii. 
 
 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama