reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel dokončil rozšíření Mod3 své oregonské továrny D1X

12.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel dokončil rozšíření Mod3 své oregonské továrny D1X
Intel může slavit úspěšné završení své třímiliardové investice, a to do zařízení D1¨X v Oregonu. Značně se tak rozšířila výrobní plocha a nejde tu o nic menšího než o vývoj příštích technologií jako Intel 20A a 18A. 
Intel tak do rozšíření Mod3 v Oregonu investoval cca tři miliardy dolarů, přičemž tu jde o dalších 25 tisíc metrů čtverečných, což nepředstavuje celkovou plochu nového "přístavku", ale velikost nových tzv. čistých prostor (cleanroom), kde pracují litografické a jiné stroje. Tato plocha bude později využita ve vývoji a zprovoznění budoucích výrobních procesů, které nastoupí po dnešním Intel 7 (10nm), chystaném Intel 4 (7nm) a Intel 3 (cca 5nm). 
 
 
Jde tu tak až o Intel 20A a později 18A, čili procesy, které by měly být využívány nejdříve od poloviny roku 2024. V takovém případě ovšem Intel musí dodržet svůj plán a přicházet s novým procesem každý rok, a to počínaje právě procesem Intel 4 od letošního druhého pololetí. 
 
Krom toho také nástup procesu Intel 20A znamená i první využití technologií RibbonFET a PowerVia v praxi. RibbonFET jsou jen jinak pojmenované tranzistory GAAFET a PowerVia je zase nová technologie pro napájení čipů týkající se způsobu provedení příslušných obvodů. 
 
 
Intel zároveň ohlásil, že mění název celého svého oregonského kampusu, který se nově jmenuje Gordon Moore Park at Ronler Acres. Firma tam působí již čtvrt století a právě v Oregonu byla vyvinuta celá řada nových technologií, jako jsou tranzistory tri-gate (čili FinFET) či HKMG (high-k metal gate). 
 
Právě na bedrech lidí pracujících v D1X tak bude zajištění rychlého pokroku ve výrobních technologií, kterým si chce Intel zajistit opět vedoucí místo v celosvětovém měřítku a to celé je samozřejmě i součástí nové výrobní strategie IDM 2.0. V D1X přitom už dnes pracuje na 14 tisíc lidí, jejichž řady se budou brzy rozšiřovat. 
 
Poslední investice 3 miliard dolarů také znamená, že za celou historii už Intel do svého Gordon Moore Park at Ronler Acres nalil už 52 miliard dolarů. Přímo či nepřímo tak vytvořil na 105 tisíc pracovních pozic a přispívá k oregonskému hrubému produktu každý rok přibližně 19 miliardami dolarů. 


reklama