reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Gemini Lake se dostaly na Mini-ITX desky

22.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel Gemini Lake se dostaly na Mini-ITX desky
Nové Pentium Silver, aneb procesory známé pod kódovým označením Gemini Lake, se už dostaly na novou vlnu základních desek formátu Mini-ITX. Ty si připravili tradiční výrobci značkových modelů jako Gigabyte a ASRock. 
Procesory Gemini Lake v podobě Pentium Silver a Celeron Silver byly představeny na konci minulého roku, a tak není divu, že se nyní už dostaly na nové základní desky. Ty zatím představili dva výrobci, a sice Gigabyte a ASRock, ale lze očekávat, že se k nim postupně přidají další. 
 
 
Z dostupných procesorů Gemini Lake se do nových desek dostaly zatím jen Celerony, a to dvoujádrový model Celeron J4005 na desce Gigabyte a pak čtyřjádrový J4105 na deskách ASRock. 
 
Gigabyte tak představuje model J4005N D2P s pasivním chlazením a zmíněným dvoujádrovým Celeronem, jehož specifikace mluví o taktu až 2,7 GHz, 4 MB cache a 700MHz grafice UHD Graphics 600. Procesor J4105 na deskách ASRock je taktován o 200 MHz níže, ale zase má čtyři jádra a o 50 MHz rychlejší grafiku. 
 
 
Grafiku si ale můžeme na těchto deskách vyměnit za samostatnou kartu, tedy až na jednu z desek ASRock, a to J4105-ITX. Jde ale pouze o PCIe x16 verze 2.0, vedle čehož tu jsou na desce Gigabyte také M.2 (PCIe 2.0 x2) a M.2 SATA pro SSD a dva SATA 6 Gb/s. V možnostech desky je také nabídnout Wi-Fi prostřednictvím modulu pro M.2 a pak se našlo místo pro dva plné DIMM sloty pro DDR4. 
 
 
ASRock J4105-ITX se od J4105B-ITX liší především v tom, že má jen kratší PCIe x1 namísto PCIe x16, ale zase dvakrát více portů SATA 6 Gb/s a postrádá sériové a paralelní porty mezi zadními I/O. Obě desky jsou určeny pro krátké moduly SO-DIMM pro DDR4 a také si vystačí s pouze pasivním chlazením. 
 
 
Později budeme moci očekávat nástup dalších platforem na Gemini Lake. Potvrzeny byly nové počítače Intel NUC a také ZOTAC Z-Box.  
 
Zdroj: Hexus.net


reklama