reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Hades Canyon: Core a Vega se ukazují v herních testech

2.3.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel Hades Canyon: Core a Vega se ukazují v herních testech
AMD nedávno na trh dostalo nová APU Raven Ridge, jež nejsou špatná, ale jinak je naprosto jasné, že Core i7-8809G jejich grafický výkon musí roznést na kopytech. Je to totiž zcela jiná váha, ale nejen výkonnostní, ale i cenová. 
Hades Canyon NUC s procesorem Core i7-8809G také přichází za cenu 999 USD, takže je jasné, že si jako obvykle budeme muset připlatit za to, že dostáváme slušný výkon v malinkém provedení. Jde o tenký počítač v těle o objemu 1,2 litru, které má na sobě již dobře známou lebku. 
 
 
Dříve tyto počítače byly postaveny na procesorech Intel s grafikou Iris Pro, ale Core i7-8809G už je vybaven grafickým čipem Radeon RX Vega M s 1536 Stream procesory na taktu až 1190 MHz. Těch má tak více než dvakrát tolik co Ryzen 5 2400G, čili nejvýkonnější z Raven Ridge. Především se ale nemusí spoléhat na běžné operační paměti a má k dispozici vlastní 4 GB HBM2 na 1024bitovém rozhraní, které takovému GPU naprosto postačí a poskytnou propustnost 205 GB/s. O takové se dnešním pamětem DDR4 může jen zdát. 
 
 
Core i7-8809G má jinak 4 jádra (4C/8T) na taktu 3,1 až 4,2 GHz a 8 MB L3 cache a ani nepřišel o možnost využití vlastní HD Graphics 630 přičemž vše dohromady, čili CPU, GPU a HBM2 má celkové TDP 100 W. Takovýto čip se evidentně musí velice dobře vypořádat i s náročnějšími hrami, však můžeme očekávat výkon na půli cesty mezi grafikou Radeon RX 560 a RX 570, jež mají 1024 a 2048 Stream procesorů. 
 
 
Jak ale bylo řečeno, v neprospěch Hades Canyon NUC jednoznačně mluví cena, která navíc nezahrnuje paměti a úložná zařízení, která si musíme dokoupit sami. Za tisíc dolarů si dnes můžeme i s přihlédnutím k vyšším cenám grafických karet sestavit i výkonnější základ počítače, ale s tím se musíme smířit. 
 
 
Na serveru Playwares pak můžete najít celou sadu výsledků testů, které nám do lépe přístupné podoby přežvýkali na wccftech. Jsou tam i herní testy, dle nichž opravdu nebude problém si na takovém PC zahrát moderní AAA tituly, v jejichž případě se na rozlišení Full HD už ani nemusíme krotit v nastavení kvality. Vega navíc zvládne i přetaktování na 1300 MHz (HBM2 @ 950 MHz), které přinese slušnou porci výkonu navíc. Řadu her si tak zahrajeme i při cca 60 FPS a jiné alespoň v průměru neklesnou pod 30 FPS. 
 
Jde tak o opravdové herní mini PC, které je první svého druhu, jež můžeme opravdu velice dobře použít i při hraní náročných titulů. A kdo ví, možná že takové počítače budou kvůli nepříznivému vývoji na trhu s grafickými kartami stále více atraktivní, i když trh s PC bude celkově bohužel v takovém případě na atraktivitě ztrácet. 
 
Zdroj: Playwareswccftech 


reklama