Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel hlásí rekordní zisky a zpoždění 10nm procesu, akcie padají

27.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Intel hlásí rekordní zisky a zpoždění 10nm procesu, akcie padají
Finančně se Intelu v posledním čtvrtletí opravdu dařilo, zvýšil příjmy a především zisk, ten čistý o 78 %. Na druhou stranu nepotěšil odsunutím 10nm procesorů později do roku 2019, na což už reagovaly i akcie společnosti pádem dolů.
Velké množství společností v těchto dnech zveřejňuje výsledky svého hospodaření za druhý kvartál roku 2018 (Q2/2018). Mezi nimi je i Intel a rozhodně se měl čím chlubit. Jeho příjmy meziročně pro stejné čtvrtletí vzrostly o 15 % na 17 miliard dolarů. Ještě lepší to bylo s čistým ziskem. Díky velmi výrazně nižšímu zdanění (z 38,6 % na 9,5 %) jeho hodnota vzrostla o 78 % na 5 miliard dolarů. Uvážíme-li výšku příjmů, je to neuvěřitelně vysoké číslo.
 
Intel logo
 
Přesto není vše tak růžové, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zatímco AMD je ohledně 7nm výrobního procesu značně optimistické, Intel má i nadále problémy s 10nm procesem. S jeho pomocí sice už vyrábí omezené množství mobilních procesorů pro některé asijské výrobce notebooků, nicméně společnost přiznala, že masová dostupnost 10nm procesorů na sebe nechá čekat déle než se předpokládalo. Dle slov Intelu se 10nm čipů dočkáme až v druhé polovině roku 2019. Serverové varianty budou dokonce ještě o trochu později.
 
Na to už zareagovaly i akcie společnosti. Přestože vykázala rekordní zisk, zprávy o zpoždění 10nm procesu poslaly akcie Intelu o 5,7 % níž. Venkata Renduchintala z Intelu se snažil situaci zlehčit tím, že společnost má i nadále excelentní 14nm procesory, u nichž se od představení podařilo zvýšit výkony o 70 % a stále je možné je ještě vylepšit. CEO a CFO Intelu Bob Swan dále podotkl, že výsledky ke konci roku by měly být opět rekordní.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.