reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Horse Ridge: čip pro zkrocení kvantového počítače

19.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Horse Ridge: čip pro zkrocení kvantového počítače
Intel Horse Ridge už známe jako čip, který je určen pro řízení qubitů, čili základních jednotek, z nichž se skládají kvantové počítače. Intel nám nyní prozradil o tomto hardwaru více, a to na International Solid-State Circuits Conference (ISSCC).
Jak už jsme se dozvěděli, Horse Ridge je SoC řídící qubity v kvantových počítačích, přičemž Intel tento čip vyrábí pomocí svého procesu 22FFL a ten s pomocí rádiových technologií dokáže řídit až 128 qubitů v jednom zařízení. Představen byl nyní v San Francisku na International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) a zveřejněna byla i výzkumná práce od Intel Labs a QuTech s názvem ‘A Scalable Cryo-CMOS 2-to-20GHz Digitally Intensive Controller for 4×32 Frequency Multiplexed Spin Qubits/Transmons in 22nm FinFET Technology for Quantum Computers’
 
 
Malý Horse Ridge tak dokáže nahradit velkou a složitou elektroniku a změť vodičů, což má hlavní význam ne kvůli šetření místem či zjednodušení designu, ale kvůli tomu, že je pak jednodušší udržovat samotné qubity ve velice nízkých teplotách. I proto se o Horse Ridge mluví jako o kryogenickém čipu, který na ploše 4 x 4 mm integruje paměť SRAM, digitální jádro a analogové/RF obvody. 
 
Intel nám tak potvrdil, že pro jeho výrobu používá už starší proces 22FFL CMOS a uvádí, že jeden čip nabízí čtyři RF kanály a každý z těchto kanálů zvládne díky frekvenčnímu multiplexingu ovládat 32 qubitů. Frekvenční spektrum je tak rozděleno do 32 nepřekrývajících se pásem, z nichž každé nese vlastní signál. I to pak značně zjednodušuje počet potřebných vodičů a zvyšuje možnosti škálování. 
 
Nicméně to přináší své problémy, které vznikají především kvůli chybám pramenícím z fázového posunu, takže vznikají přeslechy. Nutné je tak každé pásmo přesně vyladit pro každý jednotlivý qubit. 
 
 
Výhoda Horse Ridge také spočívá ve schopnosti pokrýt široké frekvenční rozpětí a to umožní ovládat oba typy qubitů, s nimiž Intel pracuje. Jde jednak o supravodivé qubity (transmons) a pak spinové qubity. První pracují typicky s frekvencí 6 až 7 GHz a druhé pak při 13 až 20 GHz a také nabízí možnost fungovat při teplotách až 1 K. To je sice pouhý stupeň nad absolutní nulou, ale i to umožní, aby qubity fungovaly společně s řídicí elektronikou v rámci jednoho pouzdra. 
 
Intel je tak díky tomu na cestě k vytvoření prakticky skutečně využitelného kvantového počítače, který se bude muset skládat alespoň z několika tisíc qubitů. S takovou výbavou by se možná už dalo dosáhnout kvantové nadvlády, respektive alespoň praktické využitelnosti, a tím i možnosti kvantové počítače (relativně) běžně nabízet na trhu. 
 
Zdroj: TZ Intel


reklama