reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel investoval miliardu dolarů do AI společností

19.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel investoval miliardu dolarů do AI společností
Intel se rozhodl, že si vybuduje celý ekosystém pro umělou inteligenci (AI), do čehož hodlá mohutně investovat. Brian Krzanich (CEO) nám k tomu řekne, co tím jeho firma sleduje a koho všeho podporuje a už i podpořila.
Brian Krzanich k tomuto rozhodnutí přidal svůj pohled na vývoj umělé inteligence a jeho směřování. Uvedl, že v Intelu panuje optimistické a pragmatické hledisko na to, jak AI ovlivní celou společnost, pracovní trh a každodenní život. To budeme moci přirovnat třeba k tomu, jak společnost ovlivnily informační technologie nebo ještě dříve nástup industriálního věku. 
 

 
Dle Intelu tak AI přinese nové příležitosti a spustí širokou přeměnu podnikání ve světě, která ovlivní výrobu, obchod nebo výrobu. AI také učiní "nemožné možným", jako například to, že přinese velké pokroky v medicíně třeba při výzkumu rakoviny, Parkinsonovy choroby, mozkových chorob obecně, dále poslouží třeba při hledání ztracených dětí, lepšímu porozumění změn klimatu, k výzkumu vesmíru nebo oceánů. 
 
Intel chce za těmito všemi účely investovat jak do technologií a jejich výzkumu, tak do tvorby partnerských programů s dalšími firmami, vládami, akademickou obcí a různými komunitami. Něco z toho už proběhlo, jako například investice do startupů jako Mighty AI, Data Robot a Lumiata prostřednictvím Intel Capital. To už má představovat investice více než jedné miliardy dolarů, což ukazuje, že to Intel myslí opravdu vážně. 
 
Není divu, když Intel chce své platformy pro AI prosadit v ostré konkurenci, kterou tvoří především moderní GPU firem NVIDIA a AMD a když je naprosto jasné, že trh s hardwarem pro hluboké učení je velice lukrativní a očekává se jeho prudký růst. Krzanich se pochlubil, že jeho firma nabízí největší výběr možností, z nichž si zákazníci mohou vybrat pro AI řešení vyžadující různý výkon a spotřebu. Mluví tak především o portfoliu Intel Nervana AI a také o procesorech Intel Xeon Scalable či o specializovaných FPGA, přičemž konkrétně můžeme zmínit produkt s kódovým označením Lake Crest, který vznikl právě díky akvizici Nervany a využívá moderní paměti HBM2. 
 
Zdroj: TZ Intel
reklama