reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Meteor Lake a Arrow Lake využijí novou patici LGA 2551

6.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Intel Meteor Lake a Arrow Lake využijí novou patici LGA 2551
Připravované procesory Intel přinesou několik novinek, které pomalu vyplouvají na povrch. Měli bychom se tak dočkat např. nové patice LGA 2551. Zatímco ten první má využít proces Intel 4, další generace dostane Intel 20A.
Intel pracuje na nových procesorech a objevují se informace už na několik generací dopředu. Podle Moore's Law is Dead se 14. generace Meteor Lake i 15. generace Arrow Lake dočkají nové patice LGA 2551. Ta ale kupodivu nebude o moc větší než stávající LGA 1700, přestože má o mnoho pinů navíc. Hovoří se o rozměrech 38×46 mm. V případě Meteor Lake se očekává 11-21% navýšení IPC u jader Redwood Cove oproti Raptor Cove (procesory využijí jádra Redwood Cove P a Crestmont E). Dostat se má také na integrované akcelerátory, např. pro zpracování algoritmů umělé inteligence, jak je to obvyklé u mobilních procesorů.
 
Intel 20A
 
Tyto procesory by se měly objevit na trhu pravděpodobně v Q2 nebo Q3/2023 v případě mobilních verzí, ty desktopové se očekávají až na sklonku roku 2023 a mají využít výrobní proces Intel 4. Od něj se očekává 20% navýšení výkonu na watt a první vzorky vyrobené tímto procesem mají být vyrobeny v druhé polovině letošního roku. Procesory přejdou plně na chipletovou architekturu a najdeme zde "integrovanou" grafiku Arc, kterou Intel označuje jako tGPU (Tile GPU).
 
Arrow Lake nadále využijí novou patici LGA 2551, nicméně počítá se tu už s výrobním procesem Intel 20A. Ten má přinést další 15% vylepšení výkonu na watt, což není k zahození. Objeví se tu technologie RibbonFET a PowerVia. První testovací waffery s Intel 20A by měly být vyrobeny v letošním roce, nicméně se zahájením výroby pomocí tohoto procesu se počítá až v první půli roku 2024. Samotné procesory Arrow Lake se ale mají objevit až v jeho druhé polovině. Jádra Redwood Cove nahradí Lion Cove a Crestmont pak bude nahrazeno novými Skymont. Hovoří se o tom, že zde bude až 8 výkonných jader P a 32 úsporných jader E. Celkem tedy půjde o 40 jader a 48 vláken.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama