Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel nabízí minipočítače NUC s Radeonem RX 540

27.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel nabízí minipočítače NUC s Radeonem RX 540
Intel se už dávno nebrání tomu, aby své minipočítače vybavoval pomocí grafických čipů od konkurenčního AMD. Nyní tu máme další důkaz v podobě počítačů NUC, které spoléhají na Radeon RX 540 vedle Whiskey Lake-U. 
Zatím asi nejpovedenější spojení CPU Intel a GPU AMD představují počítače Hades Canyon, které kombinují výkonnou Vegu s paměťmi HBM připojenými pomocí křemíkového můstku EMIB a vedle procesor Intelu. Nyní tu máme něco mnohem jednoduššího a skromnějšího, a sice Whiskey Lake-U s TDP 15 W, který bude na stejné desce sedět vedle Radeonu RX 540. Už ale nemůžeme čekat žádný EMIB ani HBM a také samotné GPU bude oproti tomu v Hades Canyon výrazně slabší. Má tu konkrétně NUC 8 Mainstream-G Mini PC. 
 
 
Vzhled ukazuje na klasické NUC s vyšším profilem, v nichž máme konkrétně Intel Core i7-8565U, Radeon 540X (konfigurace 512:32:16) se 2 GB vlastní paměti GDDR5 a také 8 GB LPDDR3-1866 pro procesor, která je v dvoukanálovém provedení napájena přímo na desce. Rozšířit ji tak asi nebude možné.
 
 
Až na jeden model jde o hotové počítače vybavené vedle RAM i pomocí Optane/SSD/HDD v různých konfiguracích. Pouze jeden z nich nemá žádné úložné zařízení a nabízí volné pozice pro M.2 SSD a 2,5" HDD/SSD, přičemž samozřejmě nemá předinstalovaný operační systém, ale kupodivu postrádá také napájecí adaptér. 
 
Dále se můžeme těšit na HDMI 2.0b plus mini DisplayPort 1.2, tři USB 3.1 Gen 2 A plus jeden C, vestavené Wi-Fi s Bluetooth, gigabitovou LAN, čtečku SDXC a tříletou záruku. Ceny ohlášeny nebyly, ale už brzy bychom je měli vidět v obchodech. 
 
Zdroj: Extremetech