reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC "Crimson Canyon" přijdou se samostatnými Radeon RX 500

23.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel NUC "Crimson Canyon" přijdou se samostatnými Radeon RX 500
Spolupráce Intelu se společností AMD na procesorech Kaby Lake-G je dobře známá, a tak už se ani nemůžeme divit, že uvidíme v chystaných počítačích NUC po boku 10nm procesorů Cannonlake samostatné grafické čipy RX 500. Díky čemu to víme?
Pokud vývoj 14nm procesu Intel poznamenalo výrazné zdržení, pak nástupnický 10nm proces můžeme označit za extrémně problematický. Ten v podstatě pohřbil strategii Tick-Tock a nyní už Intel dávno nezvládá ani trojfázovou Process-Architecture-Optimization. Dosud se tak na trhu neobjevil jediný spotřebitelský produkt s čipem vyrobeným 10nm procesem, ačkoliv už tady dávno měly takové být, a to alespoň pro ultratenké a úsporné notebooky (nástupci Core M). 
 
 
Nicméně jiná cesta pro Intel nevede, takže procesory Cannonlake se jednoho dne objeví, a to i v nových počítačích NUC, které dostaly označení Crimson Canyon. Na trh by mohly přijít už velice brzo, protože se objevily už i jejich fotografie a další informace. 
 
Na světě jsou totiž už výsledky testů vzorků 10nm procesorů Cannonlake. Ty starší se týkají dvoujádra Core i3-8121U s taktem 2,2 GHz a TDP 15 W, který byl otestován v notebooku Lenovo pomocí Geekbench 4. 
 
 
Stejný procesor Core i3-8121U pak byl viděn v jednom NUC po boku samostatného čipu Radeon RX 550, který v testu 3DMark 11 Performance dokázal dosáhnout skóre P4434 bodů a z toho 4553 bodů za grafiku a 4209 za fyziku. 
 
 
Vypadá to tak, že nová NUC od Intelu se už chystají a budou vůbec poprvé nabízet kombinaci procesoru Core s grafikou Radeon řady RX 500. Musíme si počkat na to, co všechno nám Intel dokáže v malém balení NUC nabídnout a zda to nebude třeba i RX 560, což by z nich udělalo už počítače vhodné pro hraní AAA her. 
 
A proč má 10nm Cannonlake v podobě Core i3-8121U patřit do 8. generace? V jeho případě prý Intel neočekává velký nárůst výkonu, což je ostatně znát na základních specifikacích. Uvidíme tak, zda 9. generace Core nebude obsahovat až čipy Ice Lake.  My se můžeme zatím těšit na následující dvě verze NUC s očekávanou cenou od 450 eur. Uvidíme, zda si je Intel přichystá až na Computex (nebo později), nebo se představí někdy v květnu. 
  • NUC8I3CYSM2 (2,20 GHz / 2C/4T / 2 GB Radeon 500 Series GPU)
  • NUC8I3CYSM3 (2,40 GHz / 2C/4T / 2 GB Radeon 500 Series GPU)
Zdroj: wccftech


reklama