reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odemkl své grafické ovladače Windows 10 DCH pro volné využití

29.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel odemkl své grafické ovladače Windows 10 DCH pro volné využití
Intel vcelku pravidelně aktualizuje své grafické ovladače Windows 10 DCH a zaměřuje se na opravu chyb, optimalizace a celkové vylepšování. Řada uživatelů ale musela čekat na to, zda jim výrobce jejich počítače neposkytne OEM ovladače.
Intel tak na jednu stranu aktualizuje své ovladače pro grafické čipy, ale na druhou stranu museli především majitelé notebooků využívající intelovská IGP čekat na to, až na základě nové verze Windows 10 DCH od Intelu přijde nový ovladač přímo od výrobce počítače. Toto někdy velice dlouhé až nenaplněné čekání ale nyní končí, protože Intel své ovladače odemkl, takže lidé je mohou stahovat přímo od něj a sami instalovat. 
 
Na uvedených stránkách je ale také varování, že jde o generické ovladače a jako takové nejsou přizpůsobeny konkrétní implementaci hardwaru, takže nemusí být stabilní a celkové bezproblémové. Intel tak doporučuje je používat spíše jen pro vyzkoušení novinek a poté opět nainstalovat OEM ovladač a čekat na jeho aktualizaci. 
 
 
Jenomže aktuální ovladače 26.20.100.8141 z 27. dubna jsou určeny i pro původní procesory Skylake, čili sérii Core 6000 z roku 2015 a je velice pravděpodobné, že mnozí výrobci počítačů už dávno zcela rezignovali na aktualizaci ovladačů pro tak staré modely, takže ovladače Intel Windows 10 DCH mohou být jedinou možností, jak se dostat k moderní verzi. 
 
Intel tak sám mluví o tom, že uživatelům poskytuje tolik žádanou "svobodu upgradu systémů". Stačí si tak stáhnout příslušný .exe soubor a ovladače si nainstalovat. Intel přitom nejdříve píše o tom, že instalaci ovladačů nedoporučuje právě kvůli tomu, že nejsou upraveny pro konkrétní hardware, ale v dalším odstavci se uvádí, že o úpravy od OEM se nemáme obávat, neboť ty po aktualizaci ovladačů v systému zůstanou a OEM výrobci si je mohou dále spravovat zvlášť prostřednictvím Windows Update. 
 
Čili to by mělo znamenat, že OEM výrobci dostanou novou možnost pro aktualizaci našich počítačů. Postačí jen konfigurační soubor dodaný prostřednictvím Windows Update, který ovšem může, ale nemusí dorazit. Snad proto se tak Intel jistí pomocí výše uvedeného varování. 
 
Aktuální verze ovladačů obsahuje optimalizace pro tituly Gears Tactics a XCOM: Chimera Squad, které ale jsou na IGP Intelu hratelné až na grafice Iris Plus. Vedle toho se dozvídáme, že 28. dubna byly odemknuty také ovladače Intel Drivers and Support Assistant.


reklama