reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel oficiálně představuje procesory Xeon Scalable

12.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel oficiálně představuje procesory Xeon Scalable
Intel už oficiálně představil nové procesory Xeon s jádry Skylake SP, které se nově zařazují do skupin pojmenovaných Bronze, Silver, Gold a Platinum. Vedle nich se dočkáme dokonce i sedmi nových čipových sad. 
Nové procesory zahrnuté pod generaci Purley jsme si již představili včera, ale jejich oficiální představení přichází až nyní, a tak se podívejme na to, co o nich sdělují materiály přímo od Intelu. Zde také už zapomeneme na to, jak se Intel snaží svou novou serverovou platformu srovnávat s konkurenčními AMD EPYC.  
 
 
Zmíněné rozdělení je zřejmé hned z prvního obrázku, kde Intel mluví především o modelech Gold a Platinum. Právě Gold nabízí až 22 jader a maximálně 4 patice v jednom systému, zatímco Platinové Xeony se mohou pochlubit až 28 jádry a dokonce podporou 8paticových serverů i rychlejšími paměťmi DDR4-2666 s kapacitou až 1,5 TB. 
 
 
Dále nám Intel sděluje, že zákazníci zaznamenají asi 1,65x vyšší výkon oproti předchozí generaci procesorů Xeon, což je dáno především navýšením počtu jader. Dle uvedeného grafu to tak vypadá, jako by se růst výkonu postupně zrychloval, ale to jsou pouze neurčité údaje založené na "SPECint*_rate_base2006", čili na výkonu v celočíselných výpočtech. 
 

V případě hlubokého učení to má být ještě vyšší nárůst výkonu, a to 2,2násobný, ovšem tato disciplína dnes náleží spíše grafickým kartám a akcelerátorům. Intel také zmiňuje nové instrukce AVX-512, architekturu Mesh propojující jednotlivá jádra a další části procesoru a další věci, které jsme již zmiňovali v odkazovaném článku. 
 

Nakonec se podíváme na nabídku jednotlivých modelů, jichž je skutečně dost a nejvíce "běžných modelů", vedle nichž je tu také několik procesorů s prodlouženou životností na alespoň 10 let a také další procesory s integrovanou architekturou Intel Omni-Path pro rychlé síťové propojení. 
 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Nejlepší z nových modelů je tak Xeon 8180 s 28 jádry a 56 vlákny, který má základní takt 2,5 GHz, který by měl vydržet při zátěži všech jader a turbo až 3,8 GHz při TDP 205 W. Za tento model bude Intel žádat přes 13 tisíc dolarů. 
 
Zdroj: Intel
reklama