reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Optane SSD 905P: nejrychlejší SSD?

3.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel Optane SSD 905P: nejrychlejší SSD?
Intel představil nové modely SSD vybavené paměťmi 3D XPoint, a to konkrétně sérii Optane SSD 905P. K ní uvádí, že nabízí "průlomový výkon", takže dle tohoto vyjádření bychom od nich nečekali nic jiného než to nejlepší, co se kdy dostalo na trh.
Intel Optane SSD 905P Series rozhodně mají vzhledem k použitým pamětem 3D XPoint potenciál k tomu, aby nabídly skutečně vysoký výkon, ale zda půjde skutečně o průlom, toť otázka. Jisté je, že se na trh nové modely dostanou v kapacitách 480 a 960 GB a v podobách karty pro slot PCIe nebo jako "disk" pro U.2 (ten však jen 480 GB). Onen "průlomový výkon" se má konkrétně týkat zápisu i čtení a také zpoždění přístupu k datům. 
 
 
Můžeme se už opřít o závěry prvotního krátkého testu serveru Tom's Hardware, který PCIe verzi s kapacitou 960 GB označuje za "nejrychlejší SSD vůbec", takže na tvrzení Intelu něco bude. 
 
 
Když se ale podíváme na specifikace, ty na první pohled nevypadají tak úžasně. Rychlost sekvenčního čtení a zápisu dosahuje až 2600 MB/s a 2200 MB/s, ovšem k tomu je třeba si uvědomit, že jde o dlouhodobě udržitelné hodnoty a ne nějaké maximum, které platí pro SLC cache, do se zakrátko zaplní. Tomu ostatně odpovídá i tento výsledek testu celkové datové propustnosti. 
 
 
Nová SSD také excelují v náhodném čtení a zápisu 4kB dat, což je ve specifikacích označeno hodnotami 575.000 / 550.000 IOPS. V grafech srovnávajících výsledky s jinými SSD to pak vypadá asi takto. 
 
 
Zpoždění při přístupu k datům v testu měřeno nebylo, ovšem specifikace udávají hodnoty pod 10 mikrosekund v případě čtení i zápisu a ostatně v tomto by měly paměti 3D XPoint zvláště excelovat. To by měly i ve výdrži, což je podpořeno tím, že výsledná SSD mají rating deseti celkových přepisů denně, a to ve vztahu k 5leté záruce. Intel tak garantuje, že SSD vydrží přes 18.000 přepisů, a to už znamená hodně velké zatížení. 
 
Doporučená cena 960GB modelu Optane SSD 905P v podobě karty je 1.200 USD a 480GB model U.2 přijde (2,5", výška 15 mm) na 599 USD. 
 


reklama