reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel otevřel grafické výzkumné centrum s více než 1500 zaměstnanci

13.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel otevřel grafické výzkumné centrum s více než 1500 zaměstnanci
Raja Koduri si v Intelu pořádně rozšířil svůj tým pracovníků. Intel totiž v Indii zprovoznil grafické hardwarové výzkumné centrum, které bude čítat přes 1500 pracovníků. Ti budou bezpochyby pracovat i na chystaných samostatných grafických čipech. 
Raja Koduri tak získá mnoho nových spolupracovníků, kteří mají stejné kulturní zázemí jako on, však sám v Indii vyrostl a studoval. Více než 1500 pracovníků tak bude působit v indickém Graphics And Hardware Research Center a jde o příhodnou lokaci i vzhledem k tomu, že Intel už dříve soustředil vývoj a výzkum GPU technologií do Bengalúru. Indie je ostatně velké rodiště technologických talentů, které jsou navíc k dispozici levněji než v rozvinutých zemích. 
 
 
Tuto informaci Koduri prozradil na Twitteru a prozradil, že pro Intel to bude jedno z hlavních vývojových center. Pracovat se tam bude jak na hardwarových, tak softwarových technologiích. Je jasné, že to bude spojeno s vývojem samostatných grafických čipů, a sice konkrétně Arctic Sound a Jupiter Sound. To jsou zatím dvě známá kódová označení pro chystaná výkonná GPU od Intelu a my můžeme zatím pouze hádat, co konkrétního si Koduri a jeho spolupracovníci chystají. 
 
Arctic Sound budou představovat 12. generaci grafické technologie Intelu a Jupiter Sound pak další 13. generaci. Intel samotný ale až na stařičký čip 740 nikdy samostatné GPU nevyrobil, pokud tedy nepočítáme iGPU, která se montovala do starších procesorů, kde ještě nebyla jejich součástí v rámci jednoho kusu křemíku. Počkat si ale budeme muset přinejmenším do roku 2020 a vůbec není vyloučeno, že i déle, když se díváme na to, jak to Intelu aktuálně jde. 
 
Objevily se už spekulace, že Arctic Sound bude MCM čip, který se bude skládat z více menších jader pospojovaných pomocí malých křemíkových můstků zapuštěných v substrátové destičce (technologie EMIB). To je ostatně možné, však výroba velkých monolitických čipů je drahá a klade vysoké nároky na výtěžnost. Pokud se ale GPU, které je ostatně díky svému paralelismu dobře škálovatelné, bude skládat z více menších čipů, pomůže to podstatně zjednodušit a zlevnit výrobu samotných čipů, však se podívejme, za jaké peníze může AMD prodávat své procesory EPYC oproti Intelu. Výhoda pak je, že při vhodně navrhnutém systému by se mohlo velice snadno přidávat další jádra a zvyšovat výkon. To vše bude přitom určeno i pro hráče, takže Intel na běžné zákazníky a maloobchod nezapomíná. 
 
Zdroj: Raja Koduri (via Twitter)


reklama