reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel plánuje 144vrstvé NAND Flash a druhou generaci Optane

8.5.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel plánuje 144vrstvé NAND Flash a druhou generaci Optane
Intel se chystá na další velký krok ve světě elektronických pamětí a své úsilí vkládá především do vývoje NAND Flash vyzbrojených 144 vrstvami a vedle toho pak i do 2. generace produktů Optane, čili i do nových XPoint. 
Bavit se tak budeme konkrétně o divizi Intel Non-volatile Memory Solutions Group, které se střídavě vede a nevede. V poslední době se jí přitom vede velice dobře, neboť vykázala meziroční nárůst tržeb o 46 procent, díky čemuž se stala v ohledu utržených peněz třetí v pořadí. Na klientskou a serverovou divizi ale pochopitelně nemá šanci dosáhnout. 
 
 vývoj 3D NAND Flash u hlavních výrobců
 
Server Blocks and Files nám také naservíroval velice zajímavou tabulku, která srovnává generace 3D NAND Flash největších výrobců a dle ní to vypadá, že Intel by měl ostatní předběhnout. Záleží ale pochopitelně na tom, kdy dostane své 144vrstvé paměti na trh, neboť nyní už s 96vrstvými naopak zaostává a Samsung a spol. samozřejmě čekat nebudou. 
 
Jde konkrétně o řadu SSD Keystone Harbor, jak můžeme označit 144vstvé 3D NAND Flash od Intelu, přičemž zároveň jde o paměti typu QLC se čtyřmi bity na buňku. Ty máme očekávat již v tomto roce a v tom dalším chce Intel už zcela přejít na 144vrstvé paměti, jejichž technologii můžeme souhrnně označovat jako Arbordale Plus. 
 
Rob Crooke, šéf divize Non-volatile Memory Solutions Group, se také pochlubil tím, že Intel už dodal na trh přes 10 milionů SSD s paměťmi typu QLC a že i nadále vyvíjí paměti typu PLC, čili s 5 bity na buňku. 
 
 
Co se týče řady Optane, máme tu další kódové označení, aby jich nebylo málo. Pod Alder Stream se ukrývají SSD využívající druhou generaci pamětí 3D XPoint se čtyřmi vrstvami buněk (původně byly dvě). Mají také nový kontroler a budou již určeny pro rozhraní PCIe 4.0. 
 
Intel ale stále nemá jasno v tom, jaké kapacity chce v rámci Alder Stream nabídnout. Aktuální DC P4800X dávají k dispozici 375 GB, 750 GB a 1,5 TB. Dle zdvojnásobení počtu vrstev se tak nabízí i zdvojnásobení těchto kapacit. Vedle toho tu máme i druhou generaci XPoint na DIMM, a to Barlow Pass, které by také mohly zdvojnásobit kapacitu až na 1 TB na DIMM. Obojí chce Intel dostat na trh v tmto roce. 
 
Nakonec se Rob Crooke pochlubil tím, že o Optane je v poslední době velký zájem a přes 85 procent zákazníků, kteří se odhodlají tato zařízení vyzkoušet v testovacím provozu, se je nakonec rozhodně nasadit v praxi. V žebříčku firem Fortune 500 se také najde přes 200 takových, které Optane využívají. 


reklama